Situația din Nagorno-Karabah la a doua zi de la începutul „operațiunii” desfășurate de Azerbaidjan
„Activitățile antiteroriste locale continuă cu succes”, a fost anunțul din dimineața de miercuri, 20 septembrie, a Ministerului Apărării din Azerbaidjan cu referire la „operațiunea antiteroristă” din Nagorno-Karabah, începută ieri, 19 septembrie, informează canalul rus de știri Redacția (Pivovarov), pe Telegram.
Bilanțul morților, în rândul civililor uciși în luptele din Nagorno-Karabah, a crescut la șapte persoane, iar 35 de civili au fost răniți, a declarat ombudsmanul republicii nerecunoscute, Gegham Stepanyan, citat de Redacția.
La nivel internațional au fost mai multe reacții. Ministerul rus de Externe a comentat pe Telegram situația din regiunea nerecunoscută aflată între Armenia și Azerbaidjan, și „a îndemnat părțile implicate în conflict „să înceteze ostilitățile și să excludă producerea de victime în rândul populației civile din Nagorno-Karabah”.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a menționat într-o postare pe X (Twitter) că „acțiunile militare inacceptabile ale Azerbaidjanului riscă să înrăutățească situația umanitară din Nagorno-Karabah”, făcând apel pentru încetarea imediată a ostilităților.
Azerbaijan’s unacceptable military actions risk worsening the humanitarian situation in Nagorno-Karabakh. We call for immediate end to hostilities and for direct dialogue.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) September 19, 2023
Potrivit TASS, într-o conversație telefonică cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Blinken i-a cerut să pună capăt ostilităților din Nagorno-Karabah. Aliyev a declarat în conversația cu Blinken că „activitățile antiteroriste” se vor încheia atunci când „armata armeană își va depune armele”.
Autoritățile moldovenești nu au comentat deocamdată situația legată de conflictul din Nagorno-Karabah.
Amintim că armata azeră anunța marți, 19 septembrie, că a inițiat o „operațiune antiteroristă cu caracter local” în Nagorno-Karabah. Se întâmplă după ce fostul ministru de stat al republicii nerecunoscute, Ruben Vardanian, a raportat bombardamente masive asupra Nagorno-Karabahului.
Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie – în anii 1990 şi în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Cele șase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6 500 de morţi şi s-au încheiat cu o încetare a focului, intermediată de Federația Rusă.