Sindicatele cer majorarea cu 30% a salariilor de funcție a angajaților din domeniul sănătății, din 1 iulie curent
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită majorarea cu 30%, a salariilor de funcție a angajaților din domeniul sănătății, precum și personalul medical din domeniul asistenței sociale pentru asigurarea menținerii personalului calificat și asigurarea sustenabilității procesului de acordare a asistenței medicale calitative, începând cu 1 iulie curent. O scrisoare în acest sens a fost adresată conducerii țării, în ajunul Zilei lucrătorului medical și farmacistului.
Potrivit CNSM, sistemul medical din țară se confruntă în continuare cu deficitul cadrelor medicale, iar pentru a menține cadrele medicale calificate autoritățile ar trebui să îi motiveze pe angajați.
„(...) Conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12.020 de lei sau 9.775,42 lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11.942,21 lei, un asistent/asistentă medical/ă de doar 7.149,96 lei, salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, subliniază președintele CNSM, Igor Zubcu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totodată, potrivit liderului sindical, din cauza volumului de lucru sporit este dificilă atât menținerea specialiștilor cu experiență, cât și atragerea celor tineri.
Potrivit datelor incluse în raportul de activitate al Federației pentru anul 2023, în instituțiile medicale din subordinea Ministerului Sănătății, la 31 decembrie 2023, activau 9.830 de medici și 18.672 personal medical mediu, iar asigurarea cu cadre medicale la 10 mii locuitori rămâne în continuare insuficientă și reflectă lipsuri și tendințe îngrijorătoare.