Serviciile secrete ucrainene infirmă zvonurile că regiunea transnistreană ar urma să ceară alipirea la Rusia
Zvonurile că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului ar urma să ceară pe 28 februarie alipirea la Federația Rusă sunt false și vizează destabilizarea situației în regiunea. Precizările au fost făcute duminică, 25 februarie, de către Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev.
„Conform informațiilor disponibile, la 28 februarie 2024, deputații Republicii Moldovenești Nistrene nerecunoscute, în cadrul congresului lor, nu intenționează să se adreseze dictatorului rus Putin cu o cerere de aderare la Federația Rusă. Diseminarea de informații despre astfel de intenții poartă toate semnele unei campanii deliberate de dezinformare, care vizează destabilizarea situației din regiune”, au precizat serviciile secrete ucrainene.
Acum două zile, cu o reacție similară a venit și purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Iusov, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda (UP).
„Din informațiile noastre, afirmația că pe 28 februarie „autoritățile” nerecunoscute vor cere alipirea teritoriului la Rusia este în prezent neconfirmată”, a declarat Iusov pentru UP.
În aceeași ordine de idei, oficialul ucrainean a precizat că zvonul, discutat amplu în presă, face parte din procesul politic intern al R. Moldova și reprezintă o formă de presiune, prin care regiunea transnistreană încearcă să-și protejeze interesele economice.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Amintim că, Ghenadie Ciorba - politician din stânga Nistrului, a declarat că la congresul așa-zișilor deputați din regiunea separatistă ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii la Federația Rusă. Ciorba subliniase că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.
Ulterior, pe 22 februarie, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a comentat declarațiile lui Ciorba, precizând că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.â