Șeful Poliției Naționale explică cum au decurs căutările tinerei de la Orhei, găsită fără suflare la Telenești

Șeful Poliției Naționale explică cum au decurs căutările tinerei de la Orhei, găsită fără suflare la Telenești
Sursa foto: Poliția R. Moldova

Căutările Anei-Maria, tânăra găsită decedată acum două zile într-o fâșie forestieră din satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, au început inițial în raionul Orhei, ulterior, după un șir de măsuri de investigații, precum analiza tuturor înregistrărilor camerelor video, oamenii legii s-au îndreptat spre raionul Telenești. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova că în prezent sunt examinate mai multe versiuni care ar avea tangență cu acest caz, însă pentru a nu periclita urmărirea penală, acestea nu pot fi spuse în public, transmite postul public de televiziune Moldova 1.

„În prima fază am avut o situație, o fetiță a dispărut în raionul Orhei. Alte detalii nu se cunoșteau. Se cunoștea că este o mașină în care a urcat dintr-o stație de așteptare din mun. Orhei. (...) Primele acțiuni s-au căutat în raionul Orhei, ulterior făcându-se analiza la toate înregistrările, alte metode de investigații legate de anumite circumstanțe, s-a stabilit că mijlocul de transport a părăsit municipiul Orhei și s-au făcut alte măsuri, inclusiv până la deplasarea la raionul Telenești”, spune șeful Poliției Naționale.

Acesta a fost un prim indiciu pentru organele de drept de a extinde căutările, a mai precizat Cernăuțeanu.

„În momentul în care s-au știut cu exactitate unele nuanțe pe anumite măsuri de investigație care s-au realizat, s-au început căutările în localitatea respectivă. Dacă în primele zile s-a lucrat pe adiacent până la distanța de 15 km, raza localității, și ținând cont că toți factorii ne duceau în acea direcție, anume la acea etapă ne-am mobilizat pentru ziua de sâmbătă ca să extindem raza de căutare”, a specificat șeful IGP.

În prezent, sunt examinate mai multe versiuni care ar avea tangență cu acest caz, însă pentru a nu periclita urmărirea penală, acestea nu pot fi spuse în public, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.

„O mare parte din detalii nu le pot oferi pentru că dosarul a trecut în gestiunea Procuraturii, cea care conduce urmărirea penală pe cazul respectiv și oricare informație care cumva ar fi dată publicului la moment ar putea periclita mersul urmăririi penale. Or, inclusiv în procesul de până la ziua de astăzi, am avut situații când cineva fie intenționat, fie negândit a făcut unele imixtiuni în procesul de urmărire penală prin anumite difuzări sau anumite relatări în public și care au dus la o îngreunare a mersului urmăririi penale”, spune Cernăuțeanu.

Fiind întrebat dacă este adevărat că tânăra ar fi decedat din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise, așa cum se vehiculează în presă, Viorel Cernăuțeanu nu a confirmat, dar nici nu a exclus acest lucru. El a spus că, în momentul în care a fost găsită, tânăra era îmbrăcată, iar acum medicii legiști urmează să stabilească cauza.

„Această constatare trebuie să ajungă, în primul rând, la organul de urmărire penală și la colegii de la Procuratură și eu nu cred că în faza actuală există un raport scris cum ar trebui să fie scris în adresa de urmărire penală. Ca versiune, este posibil, dar nu este exclus”, a conchis șeful Poliției Naționale.

Unica certitudine, în prezent, este faptul că tânăra a ajuns singură până la stația din Orhei și a urcat în mașina de ocazie. Celelalte circumstanțe se stabilesc, spune șeful IGP.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ana-Maria, studentă la Colegiul Pedagogic din orașul Orhei, a dispărut în seara zilei de vineri, 12 aprilie. Potrivit TV8, tânăra se întorcea dintr-o localitatea vecină, unde făcea meditații cu un copil. Întrucât iubitul ei nu a putut să vină să o ia cu mașina, acesta l-a rugat pe un prieten. Cu toate acestea, din motive necunoscute, fata a urcat într-o mașină de ocazie, la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. Pe 19 aprilie, acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Oamenii legii au găsit corpul neînsuflețit al fetei sâmbătă, 20 aprilie, într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești. În aceeași zi, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intenționat al tinerei.