Șeful Moldovagaz susține că tariful la gazele naturale ar putea fi redus în „anumite condiții”

Șeful Moldovagaz susține că tariful la gazele naturale ar putea fi redus în „anumite condiții”
Sursa foto: Moldovagaz

O posibilă micșorare a tarifului la gazele naturale pentru ultimele luni ale anului 2023, datoriile acumulate de consumatori, dar și opinia Moldovagaz privind Raportul de Audit a datoriilor istorice a companiei față de Gazprom, sunt subiectele prezentate joi, 21 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute de președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit președintelui Moldovagaz, ar exista posibilități de reducere a tarifului la gaze cu aproximativ 1.000 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

„Punctul de pornire, pentru trimestrul IV al anului 2023, referitor la o posibilă reducere a tarifului la gaze naturale, este de 550 de dolari. Astăzi, în tarif, pentru trimestrul IV este inclus un preț de achiziție de 600 de dolari.

Este calculul tarifului care a fost ajustat la începutul lunii iunie. Reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale va fi de aproximativ o mie de lei”, spune Vadim Ceban.

Șeful companiei de gaze naturale a indicat, în cadrul conferinței de presă, că Moldovagaz a elaborat trei scenarii, atât pentru trimestrul IV al anului 2023, cât și pentru anul 2024, care presupun o reducere a tarifului pentru consumatorii casnici, în cazul în care sunt îndeplinite anumite cerințe.

Potrivit lui Vadim Ceban, condițiile pentru reducerea tarifului la gaze naturale pot fi întrunite doar în cazul în care prețul de achiziție a gazelor naturale va scădea.

Astfel, în ultimele trei luni ale anului 2023, tariful (cu TVA) s-ar putea reduce:

– la 17,77 de lei, în cazul scenariului de achiziție a gazelor naturale cu 550 de dolari;
– la 16,72 de lei, achiziție a gazelor naturale cu 500 de dolari;
– la 15,69 de lei, în cazul achiziției cu 450 de dolari pentru o mie de m3.

Conform datelor prezentate în grafic, în anul 2024, în cazul achiziționării gazelor naturale cu o sumă de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, consumatorii vor putea plăti 14,48 de lei. În prezent, conform tarifelor în vigoare, consumatorii Moldovagaz plătesc 18,06 lei pentru un cub de gaze naturale.

Conform unui contract semnat cu Gazprom, pentru perioada 2021-2026, Moldovagaz are posibilitatea să primească zilnic un volum de 5,7 milioane de metri cubi.

Această cantitate este îndreptată în totalitate către Tiraspol Transgaz, care la rândul său o livrează către Centrala de la Cuciurgan, pentru producerea energiei electrice pentru consumatorii de pe malul drept, inclusiv.

„Prognoza consumului pentru perioada aceasta este un pic mai mare decât noi am avut în anul 2022-2023. În perioada următoare, începând cu 1 octombrie, vom avea posibilitatea să furnizăm circa 940,7 milioane de metri cubi pentru consumatorii de pe malul drept al râului (consumatori casnici și CET-uri)”, declară Ceban.

Potrivit datelor furnizate de șeful Moldovagaz, pentru ultimele trei luni ale anului curent, gazele naturale vor fi procurate în baza unui contract semnat cu SA „Energocom”. Volumul planificat spre furnizare constituie de la 366 milioane de metri cubi, până la 439 mil. m3.

În ceea ce privește datoriile „istorice” a companiei Moldovagaz față de Gazprom, Ceban a declarat că „până în momentul în care rezultatele auditului nu vor fi discutate la nivel de acționari, acest raport nu are valoare juridică”.

„Noi nu avem ce recunoaște pentru că acest raport nu este un audit clasic, este un audit de consultanță, o expresie, opinie, recomandări din partea acestor auditori.

Este mai mult o îndrumare către guvern, dar nu pentru Moldovagaz. Fără o decizie a acționarilor, acest audit nu are niciun impact juridic asupra companiei Moldovagaz”, a declarat Vadim Ceban în cadrul conferinței de presă.

Șeful companiei de gaze naturale a mai spus că Moldovagaz are circa 140-150 de milioane de dolari care pot fi utilizați pentru achitarea datoriilor față de Gazprom. Potrivit lui Ceban, până nu vor fi acoperite pierderile anilor precedenți, inclusiv datoriile, Moldovagaz nu va fi în stare să returneze datoriile, față de concernul rus Gazprom.

Amintim că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat la începutul lunii septembrie, principalele informații din auditul extern în privința datoriilor istorice a Moldovagaz față de Gazprom. Conform cifrelor oficiale, la sfârșitul lunii martie 2022 - datoria indica cifra de 709 milioane de dolari.

R. Moldova a propus Gazpromului achitarea a 8.6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele pe datorii să fie închise.

„Datoria la 31 octombrie 2021 era de 756 de milioane de dolari, dar deoarece o parte din datorii s-a plătit, noi vorbim datorii la sfârșitul lunii martie 2022  -  709 milioane de dolari. Aceasta ar însemna cam 1.000 de dolari per familie”, a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, auditul confirmă că cea mai mare parte a datoriei nu este confirmată prin documente - circa 276 milioane de dolari.