Șefa Parchetului European: R. Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, consideră necesară armonizarea legislației R. Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, mai ales că, susține ea, Chișinăul va beneficia de finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori, astfel, este necesar să fie urmăriți posibilii fraudatori. Opinia a fost exprimată la forumul de afaceri europene EUROSFAT 2023, desfășurat în premieră la Chișinău, miercuri, 29 noiembrie.
Într-un mesaj video transmis la forum, Laura Codruța Kövesi a atras atenția că este important să se inițieze procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu cea a Uniunii Europen. transmis că „trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor financiare ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”.
„R. Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a precizat Laura Codruța Kovesi.
În opinia sa, procesul de aderare la UE este deseori prezentat în termeni tehnici: armonizare legislativă, negocieri de capitole, aliniere la standarde europene, reforme structurale.
„Acest mod de abordare trebuie schimbat de către cetățenii R. Moldova. Tot ce faceți pentru a deveni membri ai UE, faceți pentru voi. Nu pentru că doriți să fiți alături de europeni, ci pentru că voi, înșivă, vă considerați europeni”, a menționat șefa Parchetului European.
La eveniment a participat și ,inistra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„În procesul de pregătire pentru integrarea europeană, reforma justiției stă în capul mesei. Este o reformă complicată, concepută ca un mecanism complex de măsuri, care, însă, nu pot da rezultate peste noapte. Implementarea lor necesită timp și calitate, astfel încât rezultatele să fie sustenabile în timp. Lupta împotriva marii corupții este una dintre recomandările UE, dar și un angajament de țară ce presupune instituții reziliente, care să facă față investigării cauzelor de corupție, judecării, condamnării și recuperării bunurilor. Un act de justiție nu va avea finalitate fără recuperarea efectivă a bunurilor”, a punctat ministra Justiției.
În context, Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre măsurile întreprinse pentru consolidarea instituțiilor de drept responsabile de combaterea corupției, cum ar fi: delimitarea clară a competențelor între Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, fortificarea capacităților PA privind instrumentarea cauzelor de corupție mare, revizuirea cadrul normativ privind măsurile speciale de investigație, revizuirea legislației procesual penale, pentru a facilita urmărirea penală, judecarea și condamnarea în lipsă, dar și a reduce posibilitățile de amânare/suspendare a ședințelor de judecată la nesfârșit, examinarea cauzelor de corupție în mod prioritar etc.
„Lupta împotriva corupției este un angajament al tuturor, inclusiv al procurorilor, judecătorilor, investigatorilor. Ministerul Justiției a oferit toate instrumentele legale necesare, dar este și responsabilitatea instituțiilor de drept cu competențe în combaterea corupției să le aplice corect. Este extrem de important ca actorii din justiție să fie vigilenți, perseverenți, curajoși, să-și asume aceste responsabilități, pentru a livra rezultate palpabile, așteptate de întreaga societate”, a conchis ministra Mihailov-Moraru.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
EUROSFAT este un forum de dezbateri, o platformă de discuții deschise între factorii de decizie de la nivel european, național și local, reprezentanții societății civile, ai mediului de afaceri și ai mediului academic.
Este pentru prima dată când acest forum are loc în R. Moldova, primele zece ediții desfășurându-se în România.