Scurgere redusă a apei în râurile din țară! Moldovenii sunt îndemnați să consume rațional apa
Specialiștii din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) recomandă agenților economici și populației să consume rațional apa, în contextul în care în următoarele zile se prognozează scurgere redusă a apei în râurile din țară. Avertismentul a fost emis vineri, 7 iunie și rămâne în vigoare până pe 17 iunie.
„Conform condițiilor hidrometeorologice anterioare și actuale, atât în munții Carpați, cât și pe teritoriul R. Moldova, în bazinul râului Prut, Nistru și în râurile mici, în perioada 07.06.2024 – 17.06.2024 se prognozează scurgere redusă a apei”, precizează SHS.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Conform hărții publicate de SHS, în râurile Prut, Nistru, Bîc, Ciulucul de Mijloc și Ciulucul Mic, scurgerea apei constituie 50% și mai puțin din valorile medii lunare multianuale.
În râurile Ichel, Răut, Cubolta și Căinar, scurgerea apei constituie 30% şi mai puțin din valorile medii lunare multianuale.
Cea mai gravă situație se atestă în cazul râurilor Botna, Draghiște și Vilia, unde scurgerea apei constituie 15% şi mai puțin din valorile medii lunare multianuale.
Amintim că, anterior, în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, în care se vede că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți.
Reprezentanții întreprinderii de stat Ukrhidroenergo au confirmat pentru presa ucraineană că fenomenul atestat în regiunea Cernăuți este cauzat de o creștere a eliberării apei pentru mărirea producției de energie la Centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk.
Ulterior, Ministerul Mediului de la Chișinău și Agenția „Apele Moldovei” au dat asigurări că segmentul râului Nistru din țara noastră nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”.
La câteva zile distanță, ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, a efectuat o vizită de lucru în R. Moldova. Atunci, Chișinăul și Kievul au convenit asupra unor serii de cercetări privind situația fluviului Nistru, desfășurate de către o echipă formată din experți din ambele țări.