Schimbările climatice în R. Moldova vor fi monitorizate conform unei noi metode. Proiectul, aprobat de Guvern

Schimbările climatice în R. Moldova vor fi monitorizate conform unei noi metode. Proiectul, aprobat de Guvern
Sursa foto: Timon Studler/ Unsplash

În cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 30 august, a fost aprobat Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia.

Conform ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, programul a fost conceput pentru sporirea rezilienței climatice și este însoțit de un plan de acțiuni pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților provocate de schimbările climatice.

Conform consultărilor publice privind Programul în cauză, în sectorul agricol va fi încurajată promovarea speciilor adaptate la condițiile de secetă, stimularea achizițiilor de plase anti-grindină și a măsurilor care ar proteja culturile în perioada înghețurilor timpurii.

În sectorul forestier se va insista pe creșterea suprafețelor împădurite, care este actualmente la cota de 11% din teritoriul R. Moldova. Pentru comparație, în Uniunea Europeană media de împădurire este de 30-45%.

Conform datelor PNUD Moldova, R. Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, fiind predispusă îndeosebi la inundații și secete.

Inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de USD, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării.