Scandalul de spionaj de la Chișinău: Un diplomat al ambasadei Ruse a fost declarat persona non-grata
Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care un colaborator al misiunii diplomatice a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara. Se întâmplă la o zi distanță după ce doi funcționari din Parlament și Poliția de Frontieră au fost reținuți pentru trădare de patrie și complot în comunicarea lor cu angajatul „unei ambasade”.
„Decizia autorităților moldovenești a fost luată urmare activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul R. Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic. În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească R. Moldova”, a anunțat MAE.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
La rândul său, Vasnețov a declarat că decizia autorităților de la Chișinău a fost pronunțată până la finalizarea anchetei și că Federația Rusă va oferi un răspuns pe măsură.
„Este foarte dificil să explic aceste acțiuni care de facto vizează ruperea relațiilor bilaterale. Nu aș dori să recurg la teorii conspiraționiste, însă calificăm toate aceste acțiuni drept foarte neprietenoase, care nu contribuie la dezvoltarea relațiilor. La ambasada noastră au rămas puțini diplomați. Ancheta este în curs de desfășurare. Este foarte ciudat că anunțul despre declararea unei persoane non grata are loc atât timp cat încă nu au fost prezentate toate dovezile. Știți că Federația Rusă mereu găsește un răspuns pe măsură. Desigur, va fi un răspuns. Vom vedea ce vor întreprinde autoritățile”, a declarat Vasnețov în fața jurnaliștilor.
Amintim că, în seara zilei de miercuri, 31 iulie, doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră au fost reținuți, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova. Potrivit PCCOCS, aceștia ar fi furnizat informații unui angajat al unei ambasade la Chișinău, care urmau a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova.
Potrivit NewsMaker, printre persoanele reținute se numără șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat pentru jurnaliști că în dosar este vizat Ion Creangă.
Până în prezent, oamenii legii nu au oferit detalii despre identitatea persoanelor reținute. În schimb, Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului a anunțat cu puțin timp în urmă că Ion Creangă a fost suspendat din funcție pe durata anchetei.
„Funcționarul din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție, conform legislației în vigoare, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Conducerea Parlamentului, de comun cu Secretariatul Parlamentului acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea continuării obiective a investigațiilor și elucidării cazului”, au precizat responsabilii de la Parlament.