Șapte deputați riscă să fie amendați pentru că au purtat panglica „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai

Șapte deputați riscă să fie amendați pentru că au purtat panglica „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai
Sursa foto: ziar.md

Șapte deputați din Parlamentul R. Moldova riscă să fie amendați pentru că au purtat panglica „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei. Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a anunțat acest lucru miercuri, 28 mai, după ședința Guvernului, informează Teleradio-Moldova.

Potrivit oficialei, la nivel național au fost documentate 70 de fapte, 55 dintre acestea fiind înregistrate în capitală.

„Sunt 22 de procese contravenționale. În șapte dintre acestea sunt vizați deputați din Parlamentul R. Moldova. Mâine urmează a fi citați repetat, pentru că la prima citație nu au dat curs. În momentul în care nu se vor prezenta, va fi luată decizia în absența acestora. În momentul în care nu se prezintă repetat la a doua citație, vor fi amendați în absență. Asta este legea, asta este procedura și ea va fi respectată”, a precizat Daniella Misail-Nichitin.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În ajunul zilei de 9 mai, șefa Ministerului de Interne declarase că toate simbolurile care instigă sau promovează războiul se sancționează, iar oamenii legii vor aplica măsurile corespunzătoare și în acest an, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional.

În pofida acestui lucru, mai mulți politicieni au purtat simboluri interzise la manifestațiile organizate pe 9 mai. Printre aceștia se numără vicepreședintele Parlamentului - socialistul Vlad Bătrîncea, deputata comunistă Diana Caraman, precum și liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.

Totuși, în 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica negru-oranj poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară. Premierul Dorin Recean și șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, au avertizat atunci că purtarea acesteia oricum va fi sancționată.

Conform prevederilor Codului Contravențional, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele cu funcții de răspundere riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei, iar cele juridice - o amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.