Șapte ani și 300 de mii de lei. Ministerul Mediului, după vizita la pădurea mistuită de flăcări de lângă Cahul
Reprezentanții Ministerului Mediului și Agenției „Moldsilva” au vizitat municipiul Cahul, unde un incendiu puternic de vegetație a distrus mai multe hectare de pădure. În urma evaluării situației din teren, Ministerul Mediului constată că va fi nevoie de 7 ani și se vor cheltui peste 300 de mii de lei pentru ca pădurea din apropierea municipiului Cahul să fie adusă la starea în care era înainte de incendiu.
Ministerul Mediului susține că incendiul de la Cahul a afectat în total aproximativ 20 de hectare de teren. Din această suprafață, 12,4 hectare reprezintă pădure din fondul forestier, iar 7,6 hectare sunt terenuri acoperite cu vegetație, proprietatea Administrației Publice Locale (APL).
„În cadrul Ocolului Silvic Cahul, incendiul a izbucnit în trupul de pădure Cahul, parcela 100, afectând circa 12,4 hectare de pădure din fondul forestier. Din acestea, 7 hectare de arborete tânăr de salcâm, cu vârsta între 4 și 7 ani, au ars integral, iar celelalte 5,4 hectare de pădure au fost afectate parțial, în mare parte arzând doar stratul erbaceu”, anunță instituția într-un comunicat.
De asemenea, pe parcursul vizitei, s-a decis că suprafața de 7 hectare de arboret tânăr, distrusă integral, va fi inclusă pentru replantare în toamna acestui an, iar în celelalte zone afectate se va interveni cu completări necesare.
„Din cauza acestui incendiu, va fi nevoie de 7 ani și se vor cheltui peste 300 de mii de lei pentru a readuce pădurea în starea în care era înainte de incendiu. Daunele produse mediului sunt foarte greu de restabilit, costisitoare și uneori chiar irecuperabile”, mai spun reprezentanții Ministerului Mediului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Incendiul devastator de la periferia municipiului Cahul a mistuit mai multe hectare de pădure de salcâm, pini și stejar.
În acest context, autoritățile îndemnă populația să fie foarte prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special pe timp de caniculă, pentru evitarea izbucnirii incendiilor forestiere și de vegetație uscată. Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.