Rusia anunță că a atacat Odesa ca represalii după „atacul terorist” al Ucrainei asupra podului Kerci

Rusia anunță că a atacat Odesa ca represalii după „atacul terorist” al Ucrainei asupra podului Kerci
Sursa foto: RIA Novosti 

Rusia a anunțat marți că a bombardat instalații din portul ucrainean Odesa unde se pregăteau „acte teroriste” împotriva Rusiei şi se fabricau drone acvatice, precum cele două drone folosite de Ucraina cu o zi în urmă în atacul asupra podului din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014.

„Noaptea trecută, Forțele Armate ruse au lansat un atac combinat, ca represalii, folosind arme de înaltă precizie lansate pe mare împotriva instalațiilor în care actele teroriste împotriva Rusiei erau pregătite cu drone, precum şi împotriva unui șantier naval din apropierea orașului Odesa, unde au fost fabricate drone maritime”, a informat Ministerul rus al Apărării.


Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul locotenent Igor Konaşenkov, a indicat că, în plus, atât la Odesa, cât şi la Nikolaev, depozitele în care Ucraina păstra aproximativ 70.000 de tone de combustibil care este folosit de Forţele Armate ucrainene au fost distruse în bombardamentele ruse.

Comandamentul operațional „Sud” a precizat că Odesa a fost atacată noaptea trecută de șase rachete „Kalibr”, lansate din Marea Neagră. Potrivit autorităților ucrainene, toate rachetele au fost doborâte de sistemul de apărare aeriană. Resturi de la rachetele doborâte au avariat infrastructura portuară și mai multe case particulare, a precizat comandamentul. Un bărbat a fost rănit. De asemenea, deasupra regiunii Odesa au fost doborâte 21 de drone „Shahed-136”.

Totodată, despre atacuri cu drone a raportat șeful administrației militare din Nikolaev, Vitali Kim. Potrivit datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime. Comandamentul operațional „Sud” a precizat că deasupra regiunii Nikolaev au fost doborâte patru drone „Shahed”.

Podul care leagă Crimeea de Rusia a fost avariat de o explozie, în noaptea de 16 spre 17 iulie. Un bărbat și o femeie au murit, iar fiica lor minoră a fost rănită.

În urma acaestui atac, Rusia a anulat toate garanţiile de navigaţie maritimă şi a restabilit restricţiile asupra coridorului umanitar, precum şi regimul unei zone temporar periculoase în apele de nord-vest ale Mării Negre. În plus, Rusia şi-a suspendat participarea la centrul comun de la Istanbul care a coordonat aşa-numita Iniţiativă a Mării Negre pentru exportul de cereale ucrainene.

Aceasta înseamnă că riscul bombardamentelor şi al minelor în Marea Neagră revine și îngreunează peste măsură punerea în aplicare a propunerii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care doreşte continuarea exporturilor de cereale cu ajutorul ONU şi al Turciei, scrie Agerpres.