Rusia a lansat, pentru prima dată, o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, anunță Kievul

Rusia a lansat, pentru prima dată, o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, anunță Kievul
Sursa foto: ДСНС України

Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Potrivit The Guardian, dacă această informație se confirmă, atunci este pentru prima dată când Rusia folosește o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acțiune, în cursul acestui război.

Forțele aeriene ucrainene nu au precizat ce fel de rachetă balistică intercontinentală a fost lansată. Canalele din Telegram din Ucraina scriu că racheta ar fi de model RS-26 Rubej, care ar avea o rază de acțiune de până la 6.000 de kilometri.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lisak, a anunțat că două persoane au fost rănite în urma atacului cu rachetă asupra orașului Dnipro. Atacul a avariat un centru de reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi și o întreprindere industrială, precizează autoritățile locale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Anterior, autoritățile ucrainene au anunțat că un atac rusesc a vizat joi dimineață întreprinderi şi infrastructură critică în orașul Dnipro din centrul țării. Armata ucraineană a declarat că șase rachete de croazieră H-101 au fost doborâte de apărarea aeriană.

Rachetele balistice intercontinentale au o rază de acțiune de mii de kilometri şi pot fi utilizate pentru lansarea de focoase nucleare, deși pot avea şi focoase convenționale.

Atacul vine după ce Ucraina a folosit rachete americane și britanice pentru a lovi ținte în Rusia săptămâna aceasta, lucru despre care Moscova a avertizat de luni de zile că va fi considerat ca o escaladare majoră.

Marți, președintele rus Vladimir Putin a aprobat o doctrină nucleară actualizată, care prevede în mod specific un posibil răspuns nuclear la loviturile asistate de NATO pe teritoriul rus.

Reacția Moscovei a venit după ce SUA au permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Vladimir Putin a semnat decretul pentru modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse
Federația Rusă își modifică doctrina nucleară. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat, pe 19 noiembrie, decretul care prevede că țara sa poate folosi arme nucleare împotriva oricărui stat care va ataca Rusia, inclusiv împotriva celor care nu dețin acest timp de armament. Decizia vine la scu…