Rusia a inclus R. Moldova în lista statelor împotriva cărora se impun restricții la transportul de mărfuri

Rusia a inclus R. Moldova în lista statelor împotriva cărora se impun restricții la transportul de mărfuri
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: rbk.ru

R. Moldova a fost inclusă în lista „statelor neprietenoase”, pentru care se aplică interdicția de efectuare a transporturilor internaționale de mărfuri pe teritoriul Federației Ruse. Interdicția vizează transporturile bilaterale și transporturile de tranzit. Decizia a fost luată de Guvernul Federației Ruse pe 25 martie și a intrat în vigoare la data de 27 martie, scrie Zona de Securitate.

Documentul restrânge și lista produselor pe care transportatorii din așa-numitele „state neprietenoase” le pot tranzita prin Rusia. Din listă au fost excluse produsele alcoolice, tutunul și ciocolata, care de ieri pot fi livrate doar până la granița cu Rusia.

Totuși, există o listă mică de excepții, adică produse pe care transportatorii din așa-numitele „state neprietenoase” le pot transporta prin Rusia. Această listă este însă constant redusă: dacă inițial conținea 58 de poziții, acum a fost redusă la 26. Modificarea va intra în vigoare din 26 aprilie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, potrivit deciziei Guvernului Rusiei, lista țărilor străine care au introdus măsuri restrictive în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri în raport cu cetățenii Federației Ruse și persoane juridice din Rusia sunt: Statele membre ale Uniunii Europene; Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; Regatul Norvegiei, Ucraina și, din 27 martie 2025, R. Moldova.

Potrivit Zonei de Securitate, fostul ministru al economiei, Dumitru Alaiba, menționa anterior că în ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:

  • 2006: embargo pe vinurile moldovenești;
  • 2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
  • 2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
  • 2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din R. Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale;
  • 2014: suspendarea importurilor de carne din R. Moldova, în urma unei inspecții;
  • 2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele R. Moldova;
  • 2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume din țara noastră.