România şi-a reafirmat sprijinul în contextul stării de alertă timpurie instituite în sectorul gazelor naturale

România şi-a reafirmat sprijinul  în contextul stării de alertă timpurie instituite în sectorul gazelor naturale
Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a reafirmat sprijinul României pentru R. Moldova în contextul stării de alertă timpurie instituite în sectorul gazelor naturale din cauza tensiunilor din regiunea Kursk, Federaţia Rusă. Totodată, oficialul român a subliniat că în continuare se vor depune eforturi pentru unirea sistemelor energetice ale R. Moldova şi României.

„Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate. Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, contribuind semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic de peste Prut. Gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata”, a transmis joi ministrul român Sebastian Burduja.

Ministrul român a declarat că în continuare se vor depune eforturi pentru unirea sistemelor energetice ale R. Moldova şi României „pentru a garanta stabilitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La rândul său, ministrul Victor Parlicov a mulțumit omologului său pentru sprijinul constant al României și a subliniat că R. Moldova va continua să se concentreze pe cuplarea sistemului său energetic cu cel al României și integrarea în piața europeană a energiei.

Ministerul Energiei va cere CSE declararea stării de alertă timpurie în sectorul energetic
Ministerul Energiei va cere Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) declararea stării de alertă timpurie în sectorul energetic, după ce forțele Kievului au ocupat stația de compresare a gazelor naturale din Sudja, regiunea Kursk, Federația Rusă. Anunțul a fost făcut, joi 8 august curent, de mini…

Comisia Situații Excepționale (CSE) a instituit, joi 8 august, stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Potrivit deciziei CSE, acestea sunt măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a țării, în contextul riscului potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja).

Membrii Comisiei au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate.