România adoptă măsuri de protecţie în legătură cu riscurile din vecinătatea zonei de conflict din Ucraina

România adoptă măsuri de protecţie în legătură cu riscurile din vecinătatea zonei de conflict din Ucraina
Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României. Sursa foto: Agerpres

O hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetăţenilor români aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina, a fost adoptată vineri, 8 septembrie, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) din România, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, hotărârea ţine cont de „evenimentele recente înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei”, care au generat atacuri repetate asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România.

„Ministerul Apărării Naţionale (al României - n. red.) să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei (art. 1)”, se anunță în hotărârea adoptată de CNSU, potrivit sursei citate.

De asemenea, conform documentului, vor fi edificate spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi (din apropiere cu frontiera Ucrainei - n. red.), precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit sursei citate, în zonele respective se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.

Amintim că bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, miercuri, 6 septembrie. Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat informaţia.

El a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea fi drintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de asemenea a venit cu o reacție privind recentul incident din România. Purtătorul de cuvânt al alianței Nord-Atlantice, Dylan White, a menționat în ședința NATO de miercuri, 6 septembrie, că „aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România”.