Mustrări și concedieri. Rezultatele anchetei în cazul atacului de la Aeroport Chișinău, soldat cu decese

Mustrări și concedieri. Rezultatele anchetei în cazul atacului de la Aeroport Chișinău, soldat cu decese
Sursa foto: Tribuna

Promis inițial a fi făcut public în decurs de o săptămână de la incident și amânat ultima oară pentru că „au intervenit mai multe activități de o importanță și de o urgență mult mai însemnată”, raportul privind ancheta în cazul atacului de la Aeroporul Chișinău din 30 iunie, soldat cu decesul a două persoane, este publicat la distanță de circa două luni, luni, 4 septembrie.

După incident a fost inițiată ancheta de serviciu, dar și controlul privind evaluarea activității a Poliției de Frontieră de la aeroport.

Pedepse: Mustrări și concedieri

Acest control a stabilit multiple abateri și lacune (...) Nouă angajați din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră au fost sancționați disciplinar: cinci au fost sancționați cu mustrare aspră (un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul Unității de Control a Frontierei), iar patru au fost sancționați cu concediere (șefii adjuncți ai Sectorului de Poliție de Frontieră, șeful de tură al Unității Control, dar și un ofițer-superior de la Dispeceratul Regional de Coordonare)”, a declarat ministrul de Interne, Adrian Efros.

De asemenea, în contextul „abaterilor disciplinare comise”, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră.

Ce prevede mustrarea aspră

Această sancțiune este valabilă timp de nouă luni. Ea implică niște restricții materiale și de promovare în funcție”, a explicat ministrul de Interne.

Mai urmează o demisie

Urmează a fi înaintată la Guvern propunerea privind demisia secretarului de stat responsabil de domeniul eleborării politicilor de siguranță și ordine publică, în contextul controlului slab efectuat”, a mai spus Efros.

Schimbări după atac soldat cu decese

După incident, susține ministrul, a fost modificat programul de lucru la Aeroportul Chișinău, acum fiind trei schimburi. Totodată, au fost dublate echipele de patrulare și cele de reacție operativă.

În sistemul Poliției de Frontieră se atestă lipsa de personal - doar 65% din necesar. Avia Invest s-a preocupat mai mult de aspectele economice atunci când a modernizat Aeroportul, în detrimentul aspectelor de securitate, iar responsabilii de securitate nu s-au preocupat suficient pentru ca protocoalele să fie adaptate situației actuale”, a mai comunicat ministrul de Interne.

O nouă zonă amenajată

Pe sensul de intrare în R. Moldova a fost amenajată zona de așteptare pentru străini cu control suplimentar, în vederea permiterii sau refuzului de intrare în țară.

Atacul din 30 iunie

În seara zilei de 30 iunie, un cetățean al Tadjikistanului, căruia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității pe Aeroportul Internațional Chișinău. Atacatorul a fost ulterior capturat, fiind rănit în timpul asaltului poliției.

Peste câteva zile, atacatorul a murit la un spital din Chișinău, iar corpul neînsuflețit al acestuia a fost repatriat în Tadjikistan.

Cine sunt victimele

În urma atacului armat și-a pierdut viața polițistul de frontieră Serghei Muntean. El era agent-șef adjunct, avea 31 de ani și activa în cadrul Poliției de Frontieră din anul 2011.

Cea de-a victimă este Igor Ciofu, agent de securitate în vârstă de 40 de ani. În urma tragediei, trei copii au rămas orfani de tată. În mediul online a fost creată o strângere de fonduri pentru a ajuta familia regretatului ofițer: „Ajutăm familia lui Igor Ciofu”. Până astăzi, 4 septembrie, au fost strânși 4.700 de euro.

Ce a urmat

Mai multe partide au cerut demisia șefilor de la Poliția de Frontieră și de la Ministerul Afacerilor Interne din cauza „neprofesionalismului și eșecurilor” acestora, în urma atacului armat de la aeroport.

Au urmat demisiile. Premierul Dorin Recean a anunțat, pe 14 iulie, despre faptul ministra Afacerilor Interne - Ana Revenco, ministrul Educației  și Cercetării - Anatolie Topală, și ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale - Lilia Dabija își depun mandatul, fără a enunța motivele ce au stat la baza acestor decizii.