Restaurantul unei familii de moldoveni stabiliți în SUA - inclus în topul celor mai bune din California

Restaurantul unei familii de moldoveni stabiliți în SUA - inclus în topul celor mai bune din California
Colaj ziar.md. Sursa foto: Restaurantul „Noroc”

Restaurantul unei familii de moldoveni stabiliți în SUA a fost inclus în clasamentul „101 Best Restaurants in California”, publicat în ziarul Los Angeles Times. Localul care l-a impresionat pe criticul culinar Bill Addison este „Noroc”, din orașul Sacramento, fondat în 2018 de către Alexandru și Liudmila Sîrbu.

Printre preparatele remarcate de Addison se numără mămăliga cu brânză și smântână, servită cu friptură de porc și ciuperci, sarmalele, mititeii, plăcintele moldovenești cu brânză, varză, mere sau vișine, precum și alte preparate est-europene, reinterpretate.

„Alexandru și Ludmila Sirbu, care sunt căsătoriți, au crescut în R. Moldova - țara fără ieșire la mare dintre România și Ucraina. Ei și-au încredințat rețetele de familie bucătăresei Maria Savciuk, care este ucraineancă, iar rezultatul este cea mai reconfortantă, mai atentă și mai revelatoare bucătărie est-europeană pe care am experimentat-o ​​în California”, se menționează în articol.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit unui comunicat expediat la adresa redacției noastre de „Noroc”, în statul California sunt listate peste 98.000 de restaurante. Respectiv, selectarea în acest top restrâns plasează preparatele est-europene — cu rădăcini moldovenești — în elita de sub 0,1% din industria culinară californiană.

„Pentru noi, această recunoaștere înseamnă că bucatele cu care am crescut — mămăliga, plăcintele, sarmalele — sunt astăzi apreciate, respectate și descoperite într-unul dintre cele mai competitive spații culinare din lume. Este o confirmare că tradițiile din care venim au valoare și merită duse mai departe”, a declarat fondatorul restaurantului, Alexandru Sîrbu.

De menționat că Los Angeles Times este una dintre cele mai importante publicații de peste ocean, cu o istorie de peste 140 de ani și peste 40 de premii Pulitzer, cele mai înalte distincții în jurnalismul american. Lista celor „101 Best Restaurants in California” este publicată anual și are o influență majoră în industria culinară.