Reguli la scăldat! Salvatorii instruiesc populația cum să evite cazurile de înec în perioada estivală
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dat start „Campaniei de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală”. În cadrul lansării Campaniei, specialiștii IGSU au venit cu recomandări pentru oameni în vederea evitării incidentelor pe apă, iar paramedicii SMURD au demonstrat manevrele de resuscitare și au explicat tehnici de prim ajutor, ce trebuie să fie întreprinse în caz de înec.
Evenimentul a avut loc pe 5 iunie la stația de salvare nr.2 din parcul „La izvor” din capitală, cu participarea specialiștilor IGSU, reprezentanților din alte subdiviziuni ale MAI și reprezentanții Crucea Roșie din Republica Moldova.
Salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații demonstrative pe lac, unde au prezentat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament pe apă.
Potrivit scenariului, un grup de minori s-a deplasat spre mijlocul lacului cu un catamaran. După traversarea zonei delimitate, minorii au sărit în apă de pe catamaran și nu au reușit să se urce înapoi, iar unul dintre ei a început să se înece.
În ajutorul tinerilor au intervenit salvamarii stației de salvare, care au reușit să scoată toți sinistrații la mal, ulterior aceștia au primit primul ajutor.
Potrivit IGSU, aplicația demonstrativă a avut drept scop prezentarea pericolului scăldatului și instruirea cetățenilor la capitolul regulilor de siguranță, care trebuie să fie respectate pentru evitarea incidentelor în apă.
Recomandări
În perioada estivală oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice din țară.Cetățenii sunt atenționați că:
- scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare;
- scăldatul pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile se interzice;
- consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară prezintă pericol pentru viață și sănătate;
- maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri. Jocul acestora în apă trebuie să fie monitorizat permanent.
Conform datelor statistice IGSU, în ultimii 4 ani, s-a atestat o descreștere a cazurilor de înec de la 85 de persoane în anul 2019 la 38 de persoane în anul 2023. Datele colectate demonstrează că cele mai multe cazuri de înec sunt înregistrate în perioada estivală, special în zilele de weekend.Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, 17 persoane dintre care trei minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din R. Moldova.
Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale, având drept scop reducerea accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și maturilor.