Refugiații ucraineni care nu muncesc riscă să rămână fără ajutorul social lunar de 563 de euro, oferit de Germania

Refugiații ucraineni care nu muncesc riscă să rămână fără ajutorul social lunar de 563 de euro, oferit de Germania
Sursa foto: Getty Images

Ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, a propus reducerea ajutorul social de 563 de euro pe lună (Bürgergeld), acordat refugiaților ucraineni care nu sunt angajați în câmpul muncii. Lindner a propus acordarea unui nou statut juridic refugiaților din Ucraina pentru a reduce cheltuielile pentru Bürgergeld și pentru a-i încuraja să intre pe piața muncii. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru „WirtschaftsWoche”, scrie Deutsche Welle.

„Trebuie să luăm în considerare posibilitatea acordării unui statut juridic special refugiaților din Ucraina”, care să presupună o combinație de „beneficii pentru solicitanții de azil, împreună cu utilizarea Bürgergeld ca instrument politic pe piața muncii”, a subliniat ministrul.

Aceasta înseamnă că ucrainenii vor putea în continuare să obțină azil fără a fi necesar să depună o cerere și să parcurgă procedura corespunzătoare, însă ajutorul social Bürgergeld nu le va fi acordat automat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit ministrului, ucrainenii ar trebui să primească aceleași plăți ca și ceilalți refugiați. Acum acestea sunt de 460 de euro - mai puțin decât Bürgergeld.
Potrivit lui Lindner, ucrainenii nu vor trebui să treacă prin procedura de azil ca înainte, dar nu vor primi automat o indemnizație civilă.

DW scrie că în prezent există aproximativ 1,2 milioane de ucraineni în Germania. 65% dintre aceștia beneficiază de Bürgergeld. Această proporție este mult mai mare decât în rândul persoanelor din alte țări.

Din anul 2022, un refugiat ucrainean adult, care nu este angajat, primește de la statul german un ajutor social, care din 2024 este în mărime de 563 de euro pe lună.