
Recolta de mere din acest an va fi cu 31% mai mică față de anul trecut. Motivul - înghețurile de primăvară
În acest an, producătorii de mere din R. Moldova vor recolta mai puține fructe, decât în anul 2024. Astfel, producția totală este evaluată preliminar la 277 mii tone, în scădere cu 31,5% față de volumul realizat anul trecut - 404,6 mii tone. Datele au fost oferite ieri, 8 august, de reprezentanții Asociației „Moldova-Fruct”.
Scăderea producției este cauzată de cele două valuri de înghețuri de primăvară, precum și reducerii suprafețelor pe rod.
„În 2025, din totalul recoltei de mere, estimăm că în jur de 70 de mii de tone, adică 25,3%, vor fi exportate, cu peste 33 de mii de tone mai puțin față de anul trecut. Pe piața internă vor rămâne în jur de 40 de mii de tone, iar pentru procesare vor fi direcționate circa 167 de mii de tone, ceea ce înseamnă o reducere de peste 84 de mii de tone, comparativ cu 2024”, a menționat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”.
Prognoza preliminară a recoltei de mere, elaborată în iulie, are la bază metodologia WAPA (Asociația Mondială a Merelor și Perelor) și se sprijină pe estimările realizate de către membrii Moldova Fruct din diferite regiuni ale țării, informațiile oferite de specialiștii regionali, precum și datele furnizate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), dar și de Direcțiile Agricole din raioanele Briceni, Soroca și Edineț.
La nivel european, producția de mere este cu 7,5 la sută sub media ultimilor ani. Potrivit sursei citate, în 2025, cele mai mari scăderi ale producției de mere din UE sunt înregistrate la soiurile Red Delicious (-19,2%) și Idared (-8,8%).
„Golden Delicious, cel mai cultivat soi din Uniune, înregistrează o diminuare ușoară de 0,9%, iar producția de Gala rămâne practic neschimbată față de anul trecut. Ca pondere în totalul producției, Golden Delicious ocupă primul loc, cu 20% din volumul recoltei, urmat de Gala cu 14% și de alte soiuri noi, care însumează 7%”, transmit reprezentanții Asociației „Moldova Fruct”.
Înghețurile din primăvara acestui an au avut un impact semnificativ asupra sectorului pomicol din R. Moldova. Fenomenul, care s-a manifestat pe parcursul mai multor nopți consecutive, a compromis procesele de înflorire și formare a rodului în livezi.
Potrivit datelor transmise de direcțiile agricole raionale, aproximativ 8.650 de hectare de livezi au fost afectate, fiind confirmate prin acte de constatare a pagubelor.
La începutul verii, Ministerul Agriculturii estima că se preconizează o reducere cu aproximativ 20% a recoltei de mere.
