Reacția fermierilor după ședința de la Ministerul Agriculturii: „Un protest activ posibil să fie declanșat joi”

Reacția fermierilor după ședința de la Ministerul Agriculturii: „Un protest activ posibil să fie declanșat joi”
Sursa foto: Forța Fermierilor 

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că fermierii protestatari au rămas dezamăgiți de întrevederea cu premierul și ministrul Agriculturii din 20 februarie. Agricultorii „rămân pe poziții cu tehnica agricolă” și declară că ar putea organiza un protest „activ” joi, pe 22 februarie, dacă nu vor reuși să obțină soluțiile dorite la revendicările lor.

„Fermierii transmit că au fost dezamăgiți de întâlnirea cu domnul prim-ministru, întrucât dumnealui a refuzat punctual să discute toate revendicările lor. (...) Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, răspuns la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului BNM, care ar permite creditare fermierilor după restructurarea creditelor anterioare”, a declarat președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Fermierii au stabilit o nouă întrevedere cu ministrul Agriculturii pentru ziua de miercuri, 21 februarie, începând cu ora 14:00, pentru a continua discuțiile despre soluțiile pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani.

„Miercuri, la orele 14.00, a fost stabilită următoarea ședință la minister. Pana joi, agricultorii rămân pe poziții cu tehnica agricolă, însă au decis să nu blocheze drumurile. Însă, după atitudinea conducerii țării, un protest activ posibil sa fie declanșat joi, 22 februarie”, mai anunță Alexandr Slusari.

Premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-au întâlnit marți, 20 februarie, cu fermierii protestatari și au prezentat un mecanism de susținere - Creditul Agricol de Urgență.

Potrivit premierului Dorin Recean, din 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că până pe 15 martie vor fi aprobate modificări la lege pentru a scăpa unii agricultori de executarea silită din partea băncilor.

Ce soluții propun autoritățile pentru problemele fermierilor protestatari
Producătorii de cereale afectați de crizele și intemperiile din ultimii ani vor putea contracta credite agricole de urgență, în valoare de 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului, pentru a putea începe sezonul agricol. Despre asta au anunțat anunțat premierul Dorin Recean și mini…