„Război împotriva copiilor”. Maia Sandu condamnă atacul asupra spitalului „Ohmatdit” din Kiev. Ultimele actualizări

„Război împotriva copiilor”. Maia Sandu condamnă atacul asupra spitalului „Ohmatdit” din Kiev. Ultimele actualizări
Colaj ziar.md. Sursa foto: Suspilne Novini, Gian Ehrenzeller

R. Moldova condamnă atacul rusesc asupra celui mai mare spital de copii din Ucraina. Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de solidaritate față de poporul ucrainean, calificând acțiunile Kremlinului drept un „război împotriva copiilor”.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kiev, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile. Uciderea copiilor nu este despre ideologie, geopolitică sau dezbateri politice. Este despre copii nevinovați, despre bombele care lovesc spitale unde micuții luptă împotriva cancerului. Este despre copii care mor în brațele mamelor lor. Este un război împotriva copiilor”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități și a precizat că țara noastră condamnă cu fermitate aceste crime de război.

„Haideți să fim uniți pentru dreptul la viață al acestor copii și al multor copii traumatizați în război, pentru un viitor în care fiecare copil are șansa de a trăi în pace și bunăstare. Lumea de astăzi este total diferită de cea dinainte de februarie 2022 - trebuie să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: oprirea uciderii acestor suflete nevinovate”, a conchis președinta.

Amintim că trupele ruse au atacat în această dimineața spitalul de copii „Ohmatdit” din Kiev, cea mai mare instituție medicală de acest fel din țara vecină. Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Leașko, a declarat că a fost vizată clădirea în care se afla secția de dializă. Potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterii ucraineni Vlada și Konstantin Liberov, în momentul atacului, în una din sălile de operație avea loc o intervenție chirurgicală.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Conform ultimelor informații furnizate de primarul Kievului, Vitalii Kliciko, printre victimele spitalizate în urma atacului se numără șapte copii. Totodată, a fost confirmat decesul a doi maturi care se aflau în spital, inclusiv un medic.

„Continuă curățarea dărâmăturilor la spitalul de copii „Ohmatdit”. Orașul oferă asistență atât victimelor, cât și procesului de lichidare a consecințelor atacului masiv. De asemenea, atragem afaceri sociale pentru a ajuta civilii și salvatorii cu apă, pentru a reloca locuitorii din Kiev ale căror case au fost avariate și pentru a acoperi ferestrele din incinta spitalului „Ohmatdit” cu folie și placaj”, a informat Kliciko.

Într-o reacție, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a atacat doar instalațiile militare de pe teritoriul Kievului și a pasat vina pe partea ucraineană, menționând că asupra spitalului a căzut o rachetă de apărare ucraineană.

„Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev despre un presupus atac rusesc cu rachete asupra țintelor civile sunt absolut neadevărate. Numeroasele fotografii și înregistrări video din Kiev confirmă clar faptul că distrugerile au fost cauzate din cauza căderii unei rachete de apărare aeriană ucraineană, lansată dintr-un sistem de apărare antiaeriană din oraș. Remarcăm că isterii similare ale regimului de la Kiev se petrec de câțiva ani și, de fiecare dată, în ajunul următoarei întâlniri (summit) a patronilor lor din NATO”, a scris Ministerul Apărării de la Moscova.

Drept răspuns la aceste afirmații, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - care întreprinde astăzi o vizită de lucru la Varșovia, a acuzat Kremlinul de cinism și a declarat că partea ucraineană le va răspunde pe măsură „monștrilor din Rusia”. Totodată, liderul de la Kiev a anunțat că Ucraina inițiază convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

În total, trupele ruse au lansat astăzi peste 40 de rachete asupra Ucrainei. Acestea au vizat Kievul, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk. Circa 31 de persoane au murit iar alte în jur de 125 au fost rănite.