R. Moldova va putea aplica sancțiuni internaționale unor state, dar și propriilor cetățeni. Ce prevăd noile măsuri

R. Moldova va putea aplica sancțiuni internaționale unor state, dar și propriilor cetățeni. Ce prevăd noile măsuri
Colaj: ziar.md

Legislația care se referă la aplicarea sancțiunilor internaționale va fi îmbunătățită, dau asigurări autoritățile, după ce la ședința Parlamentului de vineri, 24 noiembrie, deputații au votat în a doua lectură modificări la Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale.

Potrivit autorilor, modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, reglementările aspectelor legate de aplicarea măsurilor restrictive internaționale sunt, pe alocuri, deficitare.

Astfel, proiectul de lege are scopul de a elimina anumite lacune și de a asigura aplicabilitatea normelor legale. Respectiv, autorii propun elucidarea unor noțiuni și concepte, care au un rol important în aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Totodată, modificările legislative propuse vizează mai multe aspecte, printre care modalitatea de comunicare cu subiecții vizați sau atribuțiile fiecărei autorități și instituții publice în contextul punerii în aplicare a măsurilor restrictive internaționale”, se menționează în nota informativă a Parlamentului.

În document mai sunt stipulate o serie de prevederi care se referă la bunurile care fac obiectul măsurilor restrictive internaționale. Mai exact, vor fi consacrate în lege o serie de dispoziții privind raportarea acestor bunuri, preluarea controlului asupra lor sau blocarea bunurilor vizate de aceste sancțiuni.

Astfel, principalii subiecți vizați de proiectul de lege și în privința cărora va fi posibil de aplicat măsuri restrictive internaționale sunt persoanele fizice și juridice din țară și de peste hotare, care  au comis fapte unanim sancționate la nivel mondial, asasinate sau acte de tortură față de persoane ce au încercat să demaște acțiuni ilegale comise de funcționari publici străini sau care prin activitatea lor urmăreau să apere drepturile omului recunoscute la nivel mondial. De asemenea, printre subiecți se regăsesc persoanele care în exercițiul unei funcții publice importante la nivel național sau internațional sunt responsabile sau complici la ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a unor acte masive de corupție”, au precizat autorii proiectului.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției. Adoptarea acestui document face parte din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. În cadrul acestuia, țara noastră și-a asumat angajamentul de deoligarhizare prin eliminarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice.

Proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost votat, în a doua lectură, de 62 de deputați.

Anterior, Guvernul a precizat că, una dintre cele mai importante și mai complexe măsuri este cea privind blocarea fondurilor sau a resurselor economice ale anumitor persoane sau entități juridice care sunt sub sancțiuni internaționale, motiv pentru care proiectul vine să clarifice toate aspectele problematice privind aplicarea acestei măsuri.

Conform proiectului de lege, în privința acestor subiecți vor putea fi aplicate următoarele măsuri restrictive internaționale: blocarea oricăror fonduri sau resurse economice ale acestor persoane, care se află pe teritoriul țării și interdicţii de intrare şi tranzitare a teritoriului R. Moldova.

Conturile ar putea fi deblocate dacă vor avea nevoie de bani pentru alimentație, chirie sau rate ipotecare, medicamente și tratamente medicale, impozite, prime de asigurare sau pentru plata unor servicii juridice.

În cazul în care faptele au fost comise de state/Guverne ale unor state, cu referire la acești subiecți pot fi impuse și anumite restricţii la import, export, tranzit, servicii, transport sau comunicaţii; embargo asupra armamentului sau a altor mărfuri strategice; suspendarea totală sau parţială a relaţiilor economice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM