R. Moldova va înăspri procedura de dobândire a cetățeniei. Cunoașterea limbii române ar putea deveni obligatorie
R. Moldova va înăspri procedura de dobândire a cetățeniei. Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” că noile modificări vor fi înaintate Guvernului până la sfârșitul lunii mai, notează TV8.
Potrivit lui Eșanu, la moment, și România lucrează asupra unor modificări similare. Astfel, autoritățile din R. Moldova colaborează strâns cu cele de peste Prut.
„În România este un exercițiu de modificare a legii, înăspresc extrem de serios, conform rigorilor europene. Și noi lucrăm la noua lege. Sunt sigur că până la sfârșitul lunii mai vom înainta Guvernului o nouă lege a cetățeniei, care va fi mai aspră, mai dură. Inclusiv datorită schimbului nostru mult mai frecvent de informații cu Autoritatea Națională a Cetățeniei, am reușit să descoperim schemele care s-au întâmplat, la noi”, a declarat Mircea Eșanu.
De asemenea, șeful ASP admite posibilitatea introducerii obligativității cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Nu exclud (să fie obligatorie cunoașterea limbii române), e opțiunea legislatorului. Pentru asta optează partea română. Îmi dau seama că pentru cei care au trăit o viață și s-au născut în Federația Rusă va deveni o chestiune complicată. Dar în circumstanțele actuale regionale, nu cred că este o decizie neapărat proastă să înăsprim legea”, a conchis directorul ASP.
Conform informațiilor Agenției Servicii Publice, numărul refuzurilor de acordare a cetățeniei este în creștere. Dacă în 2022 au fost respinse cererile a 65 de persoane, în primele luni ale anului 2024 au fost deja 67 de refuzuri, jumătate dintre acestea fiind emise din cauza dosarelor incomplete.
Amintim că, pe 24 ianuarie curent, Executivul a fost votat proiectul unei hotărâri de Guvern care prevede extinderea termenelor de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia R. Moldova de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni. Aceeași măsură a fost aplicată în cazul serviciilor de recunoaștere a cetățeniei țării noastre – procedură care anterior era soluționată în 24 de ore.
Decizia a venit în urma creșterii semnificative a numărului de cereri pentru recunoașterea sau determinarea apartenenței la cetățenia R. Moldova, precum și identificarea mai multor tentative de dobândire a cetățeniei prin fraudă.