R. Moldova va extinde programul „Prima Casă”, la solicitarea președintei. Precizările premierului Recean
De Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu a anunțat extinderea programului guvernamental „Prima Casă”, prin lansarea versiunii „Prima Casă PLUS”. Șefa statului susține că noua componentă le va permite mai multor tineri să acceseze împrumuturi pentru a-și procura o locuință acasă, în R. Moldova.
„În multiplele discuții pe care le am în satele și orașele din țară, deseori, tinerii vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să reușească să adune bani pentru o căsuță sau pentru a-și procura un apartament. Am discutat cu guvernul să extindă programul „Prima Casă”. Să vină cu un program nou, „Prima Casă PLUS”, în care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar pentru cei care lucrează în instituțiile statului”, a menționat președinta.
Totodată, Maia Sandu a precizat că i-a solicitat Cabinetului de miniștri să crească mărimea programului - astfel încât tinerii să poată să acceseze mai multe resurse, dar și să examineze posibilitatea creșterii ponderii garanției oferite de către stat.
În debutul ședinței Executivului din 15 mai, premierul Dorin Recean a anunțat că programul „Prima Casă PLUS” va fi definitivat până săptămâna viitoare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Așa cum am discutat și am convenit cu președinta Sandu, până săptămâna viitoare trebuie să definitivăm programul „Prima Casă PLUS” și o să rog Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) ca până la sfârșitul săptămânii să avem toate lucrurile puse la punct”, a precizat prim-ministrul.
Amintim că, programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018, pe timpul guvernării Partidului Democrat din Moldova (PDM). Potrivit TV8, în primul an, proiectul a avut 1.119 beneficiari, iar în 2019 s-au vândut peste 2.700 de apartamente și case.
Peste un an, pandemia a dat lucrurile peste cap, iar cererea a scăzut la 1.397 de locuințe (AF 2). În 2021, situația s-a redresat, însă 2022 a fost anul care a declanșat căderea, fiind oferite doar 555 de împrumuturi, iar în 2023 - 60 de credite.
În total, din 2018, peste 8.100 de persoane și-a cumpărat locuințe prin intermediul programului „Prima Casă”.