R. Moldova și SUA au finalizat negocierile privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican
Executivul de la Chișinău și Guvernul Statelor Unite ale Americii au ajuns la un acord final în privința vânzării terenului fostului Stadion Republican, transmite TV8. Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a anunțat că negocierile s-au finalizat recent și că documentul urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.
„În câteva zile, probabil, pentru următoarele ședințe, vor fi propuse în Guvern deja pentru aprobare și pentru semnare. Ulterior, pentru ratificare în Parlament”, a precizat Roman Cojuhari.
Întrebat de jurnaliști care este suma finală cu care va fi vândut terenul, Cojuhari a declarat că nu poate face publice informații din acord, „deoarece legea presupune că el poate fi făcut public doar după ratificare”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
La sfârșitul lunii martie, Guvernul a anunțat că terenul de 5,2 hectare al fostului Stadion Republican va fi vândut pentru construirea viitoarei ambasade a SUA. Atunci, Executivul preciza că prețul estimativ de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele.
Ulterior, Cabinetul de miniștri a creat o echipă de negociatori, care se ocupă de vânzarea fostului Stadion Republican. Delegația este condusă de secretarul general al Guvernului, Artur Mija și din aceasta face parte ministrul Culturii - Sergiu Prodan, directorul APP - Roman Cojocaru, dar și reprezentanții ministerelor de externe, economiei, justiției și infrastructurii.
Banii proveniți din vânzarea terenului vor fi utilizați pentru crearea Centrului de Artă și Cultură Modernă „Universul”, reparații la școlile sportive din întreaga țară, precum și pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.
În locul fostului stadion, americanii vor să construiască o ambasadă, dar, în același timp, să amenajeze zone de recreere cu acces public. Costul proiectului a fost evaluat la 250 de milioane de dolari.
Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Discuțiile care vizează acest teren au început în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion. Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice poartă discuții cu autoritățile de la Chișinău.