R. Moldova și alte trei state vor primi 6,39 milioane de dolari pentru a reduce poluarea Mării Negre

R. Moldova și alte trei state vor primi 6,39 milioane de dolari pentru a reduce poluarea Mării Negre
Captură de ecran. Sursa foto: BBC

R. Moldova, Georgia, Turcia și Ucraina vor beneficia de 6,39 de milioane de dolari pentru a finanța Proiectul Regional GEF de Albăstrire a Mării Negre (Blueing the Black Sea) (BBSEA). Banca Mondială a aprobat grantul joi, 12 septembrie, acesta urmând să susțină eforturile guvernelor și sectorului privat din țările beneficiare de reducere a poluării Mării Negre.

Potrivit reprezentanților Băncii Mondiale, pe parcursul ultimelor decenii, Marea Neagră a devenit unul din cele mai poluate corpuri de apă din Europa.

„Eutrofizarea — excesul de nutrienți depozitați în rezultatul activităților agricole, poluarea chimică, speciile invazive, tratarea ineficientă a apelor uzate, punctele fierbinți industriale, precum și depunerile atmosferice se numără printre cele mai mari amenințări la adresa mediului marin din Marea Neagră. Presiunile impuse de poluare amenință ecosistemele marine și cele de coastă, dar și modul de viață a celor pentru care regiunea Mării Negre constituie loc de trai”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Programul extins BBSEA își propune să reducă poluarea marină, să catalizeze investițiile în Economia Albastră și să faciliteze schimbul de cunoștințe și cooperarea între țările de pe litoralul Mării Negre: Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina, precum și R. Moldova, râurile căreia se varsă în Marea Neagră.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe lângă consolidarea dialogului regional, Programul BBSEA își propune, de asemenea, să contribuie la instituirea unui dialog național consolidat în vederea integrării măsurilor de reducere a poluării marine în contextul strategiilor de țară privind adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora.

„Schimbările climatice intensifică impactul poluării în Marea Neagră, fapt ce determină creșterea temperaturilor și sporirea riscurilor de boli transmise prin apă și constituie o amenințare atât pentru ecosisteme, cât și pentru comunități. Proiectul va sprijini consolidarea nivelului de pregătire a guvernelor și a sectorului privat din țările participante pentru implementarea măsurilor de reducere a poluării în Marea Neagră”, a menționat directoarea departamentului Strategii și Operațiuni pentru Regiunea Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale, Carolina Sanchez-Paramo.

Proiectul Regional BBSEA GEF va finanța și promova inovațiile ecologice pentru abordarea fenomenului de eutrofizare în Marea Neagră, oferind instituțiilor din sectorul public, partenerilor de dezvoltare și potențialilor investitori posibilitatea de a identifica, verifica și investi în soluții inovatoare pentru prevenirea și reducerea poluării.