R. Moldova se menține pe locul trei în topul țărilor care exportă rapiță în Uniunea Europeană
De la începutul anului de comercializare până la 6 octombrie curent, statele UE au importat 1,41 milioane de tone de rapiță. Cantitatea este cu 17% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, informează publicația ucraineană AgroPortal.
Cu un volum de import de 960,4 mii de tone și o cotă de import de 68%, Ucraina rămâne cea mai importantă țară de origine a rapiței. Cu toate acestea, potrivit experților, este puțin probabil ca Ucraina să poată menține aceste cifre în lunile următoare, întrucât recolta din acest an este cu un sfert mai mică, ceea ce îi limitează semnificativ potențialul de export.
Pe locul doi în rândul furnizorilor de rapiță către UE se situează Australia, cu 351,8 mii de tone și o cotă de 25% din importuri. Ponderea este cu 3% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, precizează AgroPortal.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
R. Moldova, cu un volum de 56,2 mii de tone, ocupă locul trei. De menționat că livrările din țara noastră s-au redus de peste jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, iar analiștii presupun că cea mai mare parte din această rapiță provine din Ucraina.
Canada, care în acest an de comercializare încă nu a furnizat volume semnificative de rapiță către UE, ar putea să-și crească ponderea din cauza unei recolte foarte mari și a incapacității Chinei de a o cumpăra. Totuși, normativul european interzice utilizarea canolei canadiene pentru gătit, acesta fiind un produs modificat genetic.
Amintim că, în aprilie curent, R. Moldova a devenit al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7% din total. Datele statistice arată că recolta de rapiță din țara noastră a constituit anul trecut 210.900 de tone, cel mai mare volum din istoria R. Moldova, de 2,7 ori mai mare față de recolta din 2022 (77.400 de tone).