R. Moldova riscă a se confrunta cu deficit de carne de porc. Date îngrijorătoare privind producția internă

R. Moldova riscă a se confrunta cu deficit de carne de porc. Date îngrijorătoare privind producția internă
Sursa foto: wall-street.ro

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare examinează unele soluţii pentru a preveni un eventual deficit de carne de porc în țara noastră, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă din acest an. Situația privind creșterea porcinelor, procesarea și importul cărnii de porc a fost discutată la Minister, adunând la aceeași masă producătorii și procesatorii.

Potrivit datelor, producția internă de carne de porc a avut un trend descendent în acest an, din cauza multiplelor episoade de pestă porcină africană înregistrate pe parcursul anilor 2022 și 2023 pe teritoriul țării. Doar în anul curent, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a depistat și a lichidat 3 focare la fermele comerciale cu un efectiv de circa 7.000 de capete. Alte 15 focare au fost depistate în gospodăriile casnice, fiind afectați peste 200 de porci.

Producție insuficientă

În urma calculelor s-a stabilit că până la sfârșitul anului, necesarul de consum a cărnii de porc în masă sacrificată este de circa 20 mii de tone. Producătorii noștri ar putea asigura piața locală cu circa 10 mii tone. În scopul prevenirii deficitului de carne de porc în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, au fost analizate un set de soluții.

Examinarea soluțiilor

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că va fi examinată posibilitatea de a permite procesatorilor să importe anumite cantități de carne de porc, într-o perioadă determinată de timp. Potrivit Ministerului, până la ziua de astăzi, cotele tarifare privind carnea de porc au fost deja epuizate.

Predictibilitatea în afaceri este un element esențial pentru eficiența economică a  întreprinderilor. Nu voi înceta să repet despre necesitatea negocierii contractelor de lungă durată între producătorii și procesatorii moldoveni. Avantajele competitive pot fi obținute doar prin modele de colaborare între agenții economici, prin identificarea strategiilor ce ar spori gradul de integrare a tuturor actorilor din industrie în lanțul valoric. Aceste parteneriate trebuie dezvoltate rapid, de altfel ne va fi dificil să facem față concurenței”, a declarat Vladimir Bolea.

Anterior, Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii a avertizat că în R. Moldova sunt premise pentru creșterea semnificativă a prețului la materiile prime din carne – în primul rând, la carnea de porc congelată, cu aproximativ 25 de lei/kg și, respectiv, la produsele finite din carne.

Pentru a preveni această situație, ei au propus scutirea de taxe vamale la materii prime (tariful actual la carnea de porc congelată importată este de 20% + 200 euro/tona, dar nu mai mult de 25% din prețul mărfurilor importate. De notat că astfel de avertizări, însă, sunt emise practic în fiecare an de către importatorii şi procesatorii de carne şi de organizaţiile lor de lobby, scrie Mold-Street.

Autorităţile ar fi răspuns cu un refuz, invocând necesitatea de a proteja producătorii locali, în special pe crescătorii de porcine, dar şi pentru a nu rata venituri la bugetul de stat.

Conform calculelor Patronatului industriei de procesare, prețul intervenției statului (în cazul în care taxa la carnea de porc congelată este anulată înainte de sfârșitul acestui an) va fi de circa 1,2 milioane de euro, adică 23-24 milioane lei.

În cadrul Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, se prevede o cotă de 5.500 tone de import carne de porc congelată fără taxe vamale pentru aprovizionarea pieței moldovenești. De obicei, până la sfârșitul verii, această cotă este consumată integral de importatori.