R. Moldova rămâne țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume
R. Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor la nivel mondial, raportată la suprafața totală de teren agricol. Precizările de rigoare au fost făcute de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
„Densitatea semnificativă a podgoriilor în raioanele țării reconfirmă importanța sectorului vitivinicol pentru economia R. Moldova, generând venituri semnificative și contribuind la promovarea țării ca destinație turistică”, notează responsabilii din cadrul MAIA.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în 2022, producția de struguri moldovenești a ajuns la 531,2 mii de tone. Producția de vinuri spumante a constituit 985,4 mii de decalitri, iar cea de vinuri naturale - 14,4 milioane de decalitri.
Aproape o treime din vinurile spumante produse în anul 2022, mai exact, 319,2 mii de decalitri, a fost exportată. Cele mai multe sticle au ajuns în România (71,5 mii de decalitri), Turcia (36,1 mii de decalitri) și SUA (34,4 mii de decalitri).
Vinurile spumante autohtone au ajuns și pe rafturile din Germania, Georgia, Kazahstan, Marea Britanie și Irlanda, Belarus, Ucraina, Cote D`Ivoire, Țările de Jos și Cehia.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
De asemenea, peste 65% din vinurile naturale produse în anul 2022 au fost exportate. Astfel, din 9.388,5 milioane de decalitri, 3.197,3 milioane au ajuns în Belarus. Alte 1.373,2 milioane de decalitri au ajuns în Georgia, iar în România - 975,7 milioane de decalitri.
Vinurile noastre naturale au ajuns în 2022 și pe mesele cehilor, polonezilor, britanicilor, irlandezilor, rușilor, chinezilor, ucrainenilor, canadienilor, olandezilor și turcilor.
Amintim că vinurile moldovenești au obținut cinci medalii de aur și șapte de argint în cadrul competiției internaționale Effervescents du Monde, ediția 2023, fiind incluse în topul celor mai bune din lume. Mai exact, este vorba de un vin spumant produs de vinăria Asconi și unul al cramei Apriori Wine.
Anterior, vinurile moldovenești au obținut 33 de medalii la concursul internațional Selections Mondiales des Vins Canada. Atunci, vinificatorii noștri s-au ales cu 22 de medalii de aur, cinci de argint și șase Grand Gold.