R. Moldova, de 15 ani fără marele poet Grigore Vieru
Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în neființă a marelui poet basarabean, Grigore Vieru. În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, acesta a devenit victima unui grav accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul spre Chișinău. Acesta a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău.
La volanul autoturismului se afla artistul emerit și directorul adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chișinău, Gheorghe Munteanu, care a suferit traumatisme mai ușoare.
Inima marelui poet a încetat să mai bată pe 18 ianuarie, în urma unui stop cardiac, la exact două zile după accident. Funeraliile au avut pe 20 ianuarie, în Cimitirul Central (Armenesc).
La înmormântarea lui Grigore Vieru au asistat câteva zeci de mii de oameni, pe care sociologul român Dan Dungaciu i-a numit „diviziile lui Grigore Vieru”. Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea regretaților soți Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” - cea mai veche și înaltă distincție oferită de statul român, în grad de Mare Cruce. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, pe Aleea Clasicilor din Chișinău a fost instalat bustul lui Vieru.
În prezent, câteva școli din R. Moldova, un bulevard din Chișinău și trei străzi din orașele Iași, Alba Iulia și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru.
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererîta, din raionul Briceni. În anul 1958, a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Debutează editorial în anii studenţiei cu placheta pentru copii „Alarma” (1957), urmată de alte cărţi pentru cei mici: „Muzicuţe” (1958), „Bună ziua, fulgilor” (1961), „Mulţumim pentru pace”, volumul de povestiri „Soarele cel mic”, volumaşul de versuri, povestiri şi cîntece „Făguraşii” (toate trei apărute în 1963), „Făt-Frumos, curcubeul” (1961), „La fereastra cu minuni” (1960) și multe altele.
Versurile autorului abecedarului „Albinuța” au fost traduse şi editate în 15 ţări, însă ceea ce l-a transformat într-un adevărat erou al poporului a fost implicarea în mișcarea de eliberare națională din Basarabia, alături de Adrian Păunescu, Ion și Doina Aldea Teodorovici sau Ion Vatamanu.