R. Moldova cere ajutor pentru fermieri de la UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a semnat, pe 24 septembrie, scrisorile oficiale adresate miniștrilor ai agriculturii din UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească.
„Am făcut un pas important astăzi, adresându-mă omologilor noștri europeni, partenerilor de dezvoltare. Este esențial să avem susținerea colegilor din UE, SUA, Japonia, Canada, Norvegia în consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat Vladimir Bolea, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are ca scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.
Declarația privind necesitatea creării unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească a fost făcută la Bruxelles, pe 16 septembrie, unde ministrul Vladimir Bolea a fost pentru o serie de discuții strategice legate de colaborarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul agricol și sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale.
În cadrul declarației făcute la Bruxelles, Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE pentru ca sectorul agricol din R. Moldova să poată progresa și contribui la stabilitatea economică a regiunii. El a evidențiat că acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între UE și R. Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Agricultorii au protestat pe 16 și 17 septembrie cu tehnica agricolă în raioanele țării, iar pe 19 septembrie, au venit, fără tractoare, la Președinție pentru a cere modificarea legii privind măsurile de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an.
Agricultorii susțin că măsurile nu sunt suficiente și cer ca legea să fie întoarsă urgent în Parlament, pentru a fi operate modificări, astfel încât toți fermierii să beneficieze de ajutor, nu doar anumite categorii.
Președinta Maia Sandu i-a invitat pe fermieri să vine miercuri, 25 septembrie, la o discuție la Președinție. Agricultorii au declarat că vor veni la întâlnirea cu Maia Sandu, dar cu condiția ca acestea să fie publică. Și prim-ministrul țării i-a îndemnat pe fermieri să vină la masa de discuții, „căci doar acolo se pot găsi soluții” la problemele enunțate.
Anterior, și ministrul agriculturii i-a invitat pe fermieri la discuții, însă aceștia au declarat că s-au „săturat de discuții sterile și atitudinea arogantă a autorităților”, că nu mai au „încredere în cuvintele ministrului Bolea” și „insistă pe un dialog public și constructiv cu conducerea țării”.