R. Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

R. Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro
Sursa foto: Commercial Payments International

Banca Națională a Moldovei (BNM) a semnat, pe 30 ianuarie, cererea de aderare a R. Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA). Reprezentanții BNM susțin că această inițiativă va avea ca rezultat furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai sigure, rapide și comode pentru cetățenii R. Moldova.

Cererea de aderare la la Zona Unică în Plăți în Euro a fost semnată de către guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în prezența conducerii băncilor licențiate din R. Moldova.

„Aderarea R. Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională și un proiect de țară esențial în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind implementată cu suportul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova, finanțat de UE”, anunță BNM.

Cererea R. Moldova trebuie să fie aprobată de organizația Consiliului European de Plăți (EPC) și de Comisia Europeană.

Anterior, reprezentanții BNM declarau că odată cu aderarea R. Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro, cetățenii vor putea trimite bani de la un cont la altul mai ușor. Și pentru companii, ca și pentru cetățeni, costul va fi mai mic și viteza va fi mai mare. Plățile urmează să devină mai rapide și mai ieftine pentru cetățenii obișnuiți, atât prin intermediul băncilor, cât și al furnizorilor de servicii de plată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

SEPA (Zona unică de plăți în euro) este un instrument financiar inițiat de UE pentru armonizarea plăților în întreaga zonă euro. Scopul său este de a face plățile europene la fel de accesibile ca cele interne, prin crearea unei piețe unice în moneda euro.

Plățile SEPA au transformat și modernizat sectorul tranzacțiilor, permițând transferuri simple, rapide și cu costuri reduse în zona euro. Astfel, SEPA îți permite să efectuezi plăți electronice și să primești bani din toată Europa, indiferent de locație.

SEPA este gestionat de Consiliul European de Plăți, în colaborare cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și alte grupuri europene de părți. Zona unică de plăți în euro acoperă tranzacțiile între toate cele 27 de state membre ale UE, precum și cu Islanda, Lichtenstein, Monaco, Norvegia, Elveția și Regatul Unit.