DOC/ Persoanele care nu vor putea fi angajate în companiile particulare de pază și cine pot fi conducători - proiect

DOC/ Persoanele care nu vor putea fi angajate în companiile particulare de pază și cine pot fi conducători - proiect
Sursa foto: ornasecurity.us

Persoanele care au antecedente penale nu vor putea fi încadrate în activitatea particulară de pază sau de detectiv. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința de miercuri, 29 noiembrie, a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Normele date stabilesc în mod cert că, este interzisă angajarea în organizațiile de pază particulară a persoanelor condamnate pentru comiterea unor infracțiuni intenționate, iar companiile de pază particulare sunt obligate să concedieze astfel de persoane, în cazul în care la data angajării nu a fost cunoscut faptul condamnării”, este menționat în proiectul de lege.

Interdicția operează și în privința persoanelor care au comis infracțiuni ușoare sau pentru infracțiuni care lezează valori sociale care, aparent, nu au vreo tangență cu activitatea organizațiilor de pază.

Totodată, restricția se aplică indiferent de faptul dacă persoana a fost reabilitată printr-o hotărâre judecătorească sau îi sunt incidente efectele reabilitării de drept, în speță s-au stins antecedentele penale.

Conform noilor modificări, textul „nu a fost condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, conform unei sentințe judecătorești definitive” se va substitui cu textul „nu are antecedente penale”.

La fel, se atestă necesitatea expurierii art. 20 alin. (1) lit. a) într-o nouă redacție, potrivit căreia, drept temei pentru retragerea sau suspendarea confirmării pentru activitatea particulară de detectiv servește prezența antecedentelor penale.

Subsidiar, art. 22 alin. (3) reglementează faptul că pot fi conducători ai organizațiilor particulare de pază cetățenii R. Moldova domiciliați în țară care au împlinit vârsta de 21 de ani, posedă studii superioare, certificat de absolvire a cursurilor de calificare, organizate de Ministerul Afacerilor Interne, nu se află la evidență la medicul narcolog sau psihiatru, nu încalcă sistematic ordinea publică și nu au fost condamnați pentru infracțiune săvârșită cu intenție.

În reflecția conjuncturii redate, pentru eradicarea divergențelor, textul „condamnați pentru infracțiune săvârșită cu intenție” se va substitui cu textul „antecedente penale”.

Modificările efectuate vor permite persoanelor, care au comis fapte penale, iar ulterior au fost reabilitate atât de drept, cât și de fapt, să poată practica activitatea de detectiv și de pază, fără anumite restricții”, este explicat în proiect.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, având scopul executării prevederilor unei Hotărâri a Curții Constituționale. Astfel, se propune modificarea Legii privind activitatea particulară de detectiv și de pază.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De menționat că, până acum, în Legea privind activitatea particulară de detectiv și de pază era stipulat că persoanele condamnate pentru comiterea cu intenție a unor infracțiuni nu pot fi încadrate în acest tip de activitate.

După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.