Profesorii vor fi instruiți gratuit în cadrul formării continue. Detalii de la MEC despre proiectul-pilot

Profesorii vor fi instruiți gratuit  în cadrul formării continue. Detalii de la MEC despre proiectul-pilot
Imagine simbol. Sursa foto: Headway/ Unsplash

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun, a anunțat joi, 28 septembrie, despre lansarea unui proiect-pilot „Învestim în profesori” din cadrul Programului Național de formare profesională continuă a cadrelor didactice.

Potrivit ministrului, necesitatea modificării activităților de formare continuă a cadrelor didactice se datorează noilor generații de copii, care au necesități noi, iar profesorii, la rândul lor, „se confruntă cu noi provocări, „calitatea predării la clasă depinde în primul rând de competențele și cunoștințele cadrelor didactice”, a spus ministrul Perciun în cadrul unei conferințe de presă.

„Proiectul-pilot vine cu o abordare diferită față de cea care a existat până acum. Dacă de obicei, tradițional, cadrele didactice achitau pentru aceste formări și ele se desfășurau undeva la un centru în grupe create din profesori din diferite instituții de învățământ și aceasta însemna că atunci când cadrul didactic revenea înapoi în instituția unde activează, nu întotdeauna găsea susținerea, deschiderea din partea colectivului”, a declarat ministrul Educației.

În cadrul acestui proiect-pilot vor fi selectate instituții de învățământ și nu cadre didactice cum erau desfășurate anterior cursurile de formare continu. „Se va merge în instituția de învățământ cu un program de formare, formatorul va veni în clasă, la cadrul didactic și nu invers”, a spus Dan Perciun.

Tematicile orelor de formare continuă au fost discutate cu cadrele didactice și formatorii din instituțiile de învățământ și includ:
– inteligența emoțională,
– starea de bine a cadrului didactic;
– cultura organizațională în cadrul instituției;
– comunicarea eficientă cu elevii;
– adaptarea la diversitatea elevilor;
– construirea încrederii și respectului în cadrul instituțiilor de învățământ;
– relația dintre cadrele didactice și părinți;

„Vom atrage atenție și educației incluzive, care este un subiect complicat, deseori invocat drept un subiect dificil de către cadrele didactice”, a menționat ministrul Perciun.

În cadrul proiectului-pilot vor fi selectate 50 de instituții de învățământ, fiind instruiți în jur de 50 de cadre didactice din fiecare școală. „Instruirea cadrelor didactice va fi în total de 2.500 de profesori, aproximativ 10% din toate cadrele didactice care activează astăzi în țară”, anunță șeful ministerului Educației.

Cursurile vor fi desfășurate cu prezență fizică, fiind invitate să participe instituțiile din toate raioanele țării. Potrivit ministrului, formatorii vor fi cei care se vor deplasa în acea insituție, cât de departe nu s-ar afla.

Bugetul total al acestui program este de 6 milioane de lei, el ar urma să se defășoare până la finalul acestu an, inclusiv de studii. „Programul va include 75 de ore de contact direct, 100 de ore de studii individual, 35 de ore de follow up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere”, a spus ministrul în cadrul conferinței de presă.

Instituțiile doritoare să participe în cadrul acestui proiect-pilot pot să se înscrie accesând pagina ministerului, unde va exista posibilitatea de înregistrare prin completarea unui formular.

Amintim că la începutul lunii august curent, ministrul Educației Dan Perciun a declarat că aproximativ 30% din profesorii din sistemul educațional din R. Moldova sunt pensionari.

Mai mult de atât, vârsta medie a profesorilor din sistem este de 49 de ani. În aceste condiții, ponderea pensionarilor va crește în următorii ani, spune ministrul Educației, Dan Perciun.