Produsele alimentare devin tot mai scumpe. În ultimele 12 luni, prețurile s-au majorat cu aproape 10%

Produsele alimentare devin tot mai scumpe. În ultimele 12 luni, prețurile s-au majorat cu aproape 10%
Sursa foto: Pexels

Legumele, fructele, uleiul vegetal și carnea devin tot mai scumpe. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), prețurile la alimente au crescut în luna aprilie, în comparație cu luna martie, cu circa 0,9%. Tot în perioada menționată au crescut și prețurile la încălțăminte, precum și tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare. În ultimele 12 luni, prețurile medii de consum la alimentare s-au majorat cu 9,4%, iar la serviciile prestate populației - cu 13,8%.

Produsele alimentare

În luna aprilie 2025, comparativ cu luna martie 2025, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la:

  • Fructe - cu 9,3%;
  • Legume - cu 5,3%;
  • Ulei vegetal - cu 3,2%;
  • Carne, preparate și conserve din carne - cu 1,8%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – cu 5,9%.

Produsele nealimentare

Datele BNS mai arată că în luna aprilie 2025, față de martie, au crescut prețurile medii de consum la:

  • Încălțăminte - cu 0,8%;
  • Confecții - cu 0,6%.

În același timp, potrivit statisticii pentru aprilie, s-au diminuat prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 2,3% (inclusiv la motorină – cu 5,8%, benzină – cu 2,4%, cărbune de pământ – cu 1,2%).

Serviciile prestate populației

La serviciile prestate populației, în luna aprilie față de martie curent, prețurile medii s-au majorat cu 0,9%), în special din cauza creșterii tarifelor la:

  • serviciilor de transport - cu 4,7%;
  • serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare - cu 4,5%.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Prețurile medii de consum în luna aprilie 2025, comparativ cu luna aprilie 2024, (în ultimele 12 luni) au crescut cu 7,8%, inclusiv la produse alimentare cu 9,4%, la mărfurile nealimentare cu 2,0% și la serviciile prestate populației cu 13,8%.