Producătorii de tutun, scrisoare deschisă către premierul țării și ministrul Agriculturii. Ce solicită
Deși anul 2024 se anunța promițător pentru ramura de producere a tutunului din R. Moldova, seceta severă din această vara a compromis două treimi din cele 400 de hectare care au fost cultivate. O spun reprezentanții asociației obștești „Tutun Moldova”, care au transmis o scrisoare deschisă premierului Dorin Recean și ministrului agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, în care li se solicită să fie creat un grup de lucru care să evalueze situația în care au ajuns producătorii. La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban, declară că în R. Moldova, susținerea producătorilor de tutun este interzisă prin legislația elaborată de Ministerul Sănătății.
În scrisoarea semnată de către președintele asociației, Vasile Coșneanu, se vorbește despre industria tutunului din R. Moldova ca o ramură cu „rentabilitate extrem de ridicată.” Potrivit lui Vasile Coșneanu, dacă în 1985 se cultiva tutun pe aproximativ 77 de mii de hectare, „la începutul anilor ‘90 – pe 32 de mii de hectare, în 2023 au fost recoltate sub 200 de hectare”.
„Anul 2024 ar fi putut deveni un an de relansare pentru ramura de producere a tutunului din Republica Moldova, dacă nu am fi fost afectați de seceta severă cu care se confruntă întreaga țară. Începând cu anul 2023, s-au făcut investiții consistente întru mărirea capacităților, optimizarea proceselor și ridicarea nivelului de rentabilitate. Astfel, la moment am ajuns să constatăm că din cele circa 400 hectare cultivate cu tutun două treimi au fost afectate (compromise) de secetă. Aceasta reduce practic la zero efortul puținilor producători de tutun din Republica Moldova de a continua dezvoltarea și de a readuce la viață una din ramurile care cândva era de bază pentru economia națională”, se arată în scrisoarea deschisă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit asociației „Tutun Moldova”, ramura de producere a tutunului poate redeveni din nou un pilon de bază al economiei naționale, „care poate asigura circa 40 de mii noi locuri de muncă pe termen scurt și mediu, iar PIB-ul țării poate crește în fiecare an cu câte 1% numai pe seama ramurii pe care o reprezintă.” Însă, pentru aceasta este nevoie de implicarea autorităților publice centrale.
„În acest an însă, seceta severă cu care ne confruntăm ne determină să venim către dumneavoastră cu solicitarea să dispuneți crearea unui grup de lucru care să evalueze situația complicată în care au nimerit producătorii și care să elaboreze un plan de acțiuni concrete și realiste ce ar urma să fie implementate pentru remedierea stării de lucruri.”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Dorin Recean și vicepremierului Vladimir Bolea.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban, a declarat pentru NM, că în R. Moldova, susținerea producătorilor de tutun este interzisă prin legislația elaborată de Ministerul Sănătății.
„Avem în Legea controlului tutunului o prevedere pe care noi, de ani de zile, nu o putem scoate de acolo, unde este interzisă susținerea ramurii de producere și procesare a tutunului. Ministerul Sănătății este cel care insistă asupra neacceptării susținerii acestei ramuri; însă acum această lege este în modificare. Avem și noi divergențe între ministere. Ei vin cu argumentele lor, noi venim cu argumentele noastre. Această interdicție de a finanța producătorii de tutun a fost impusă în 2015. Eu cred că, din 2015 până în prezent, nu am redus numărul de fumători în Republica Moldova. Prin această interdicție nu am făcut nimic decât să reducem locurile de muncă, am redus capacitatea fermierilor de a produce bani și de a fi viabili, căci din tutun nu se fac doar țigări”, a declarat secretarul de stat.
Conform articolului 3 din Legea nr. 278 privind controlul tutunului, se interzice subvenționarea, atât directă, cât și indirectă, acordarea de alocații din fondurile publice sau stimularea, prin alte modalități, de către stat a activităților legate de cultivarea și prelucrarea tutunului, fabricarea și comercializarea produselor din tutun, a produselor conexe, precum și a dispozitivelor și accesoriilor destinate utilizării, reîncărcării sau încălzirii acestora.