Procurorul general a sesizat CC privind modificările aduse Legii amnistiei: „Pune în pericol siguranța publică”

Procurorul general al R. Moldova, Ion Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională(CC) privind modificările aduse Legii amnistiei.
Conform unui comunicat al Procuraturii Generale (PG), sesizarea vizează, eliminarea condiției privind lipsa riscului de recidivă pentru condamnații la detențiune pe viață, în vederea comutării pedepsei la 30 de ani de închisoare.
Procurorul general a atras, marți, atenția că această modificare poate pune în pericol siguranța publică și contravine principiilor constituționale ale statului de drept, protecției vieții și integrității persoanelor.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În plus, în sesizarea depusă de Ion Munteanu se relevă vicii de procedură în procesul legislativ: „amendamentele contestate au fost introduse în proiecte de legi cu obiect complet diferit, în faza celei de-a doua lecturi, fără dezbateri publice și avizele necesare, fapt care afectează principiile transparenței, legalității și securității juridice”.
În acest context, procurorul general a solicitat Curții Constituționale:
• Suspendarea aplicării dispozițiilor contestate până la examinarea în fond a cauzei;
• Constatarea neconstituționalității prevederilor menționate pentru încălcarea principiilor constituționale și procedurale.
În comunicat se mai menționează că această sesizare reprezintă un demers în vederea protejării valorilor fundamentale ale societății și reafirmă angajamentul Procuraturii Generale de a contribui la consolidarea statului de drept și protejarea interesului public.
Amintim că cel puțin două persoane condamnate la detenție pe viață pentru mai multe crime au fost eliberate din penitenciar în baza legii amnistiei. Deputata Olesea Stamate, fostă președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a fost acuzată că a fost autoarea acestor amendamente care au permis eliberarea, fiind exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În apărarea sa, Stamate a spus că toate acțiunile sale au fost „corecte și legale”.
La scurt timp, Parlamentul a modificat legea amnistiei, introducând prevederea că persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.


