Primul val al deportărilor staliniste din Basarabia: Peste 30 de mii de oameni au fost duși forțat în Siberia
În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova a început primul val al deportărilor staliniste. Primari, preoți, învățători, fruntași agricoli au fost numiți „dușmani de clasă” și duși forțat în Siberia de către regimul sovietic din acea perioadă. Multe familii au fost separate la îmbarcare, femeile și copiii au fost despărțite de soți și tați, iar o parte dintre ei nu s-au regăsit niciodată. Aproximativ 30-40 de mii de persoane au fost deportate din Basarabia în iunie 1941.
Conducerea R. Moldova a transmis mesaje în contextul comemorării primului val al deportărilor.
„Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată. Avem datoria să păstrăm vie memoria nedreptății prin care au trecut bunicii și străbunicii noștri. Să le onorăm demnitatea umană, care i-a ajutat să țină minte cine sunt și de unde se trag, chiar și în condiții inumane, la capătul lumii”, a declarat președinta Maia Sandu.
Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, declară că suferința oamenilor deportați de regimul sovietic nu trebuie uitate niciodată.
„Suferința acelor oameni și nedreptatea la care au fost supuși nu trebuie uitate niciodată. Este primul episod al unei serii de represiuni la care au fost supuse sute de mii de oameni care trăiau pe teritoriul actual al Republicii Moldova, indiferent de etnia din care făceau parte. (...) Avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept. Deportați la mii de kilometri, acești oameni și-au păstrat demnitatea și identitatea, lăsând în urmă lecții de viață pe care trebuie să le învățăm ca astfel de lucruri să nu să se mai întâmple”, a transmis premierul Dorin Recean.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Deportările din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească din 12-13 iunie 1941.
Operațiunea de deportare făcea parte dintr-o operațiune mai amplă de „curățare” a noilor teritorii ocupate de URSS în anii 1939-1940, care începe la 22 mai și se încheie la 20 iunie 1941, cu doar două zile înaintea începutului războiului germano-sovietic.
Potrivit unui raport al vicecomisarului pentru Securitatea Statului al URSS, Bogdan Kobulov, din 13 iunie 1941, erau vizate 32.423 de persoane din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța. Dintre acestea, 6.250 urmau să fie arestate și trimise în GULAG – e vorba de capii de familie, iar 26.173 – membrii familiilor acestora – deportate în „așezări speciale”.
În raportul prezentat lui Stalin, Beria și Molotov din ziua următoare, 14 iunie 1941, privind rezultatele operațiunii, se constată că numărul celor arestați și deportați a scăzut de la cifra inițială de 32.423 de persoane la 31.419.
Cum se explică diferența și ce relevanță are această reducere a listei inițiale? Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, 1.183 de persoane reușesc să evite tragedia care îi aștepta. Dintre acestea, trei persoane au reușit să se ascundă, 133 n-au fost arestate din motive de boală, 318 și-au schimbat în ajun domiciliul, iar 829 au fost scoase din liste, retrăgându-li-se învinuirile ad-hoc „din cauza insuficienței de materiale compromițătoare”.