Primul clopoțel nu va mai răsuna niciodată: Astăzi a fost decisă soarta celor cinci școli din Sîngerei
Cele trei gimnazii și două școli primare-grădinițe din raionul Sîngerei, care urmau să fie lichidate - au fost închise. Consilierii raionali au hotărât astăzi soarta celor cinci instituții de învățământ. Potrivit TVN, decizia i-a întristat pe pedagogii pensionari, care spun că începând cu 1 septembrie vor sta acasă.
Instituțiile vizate sunt Gimnaziul „Mihai Dolgan” din satul Petrovca, comuna Copăceni, Gimnaziul Țîplești din satul Țîplești, comuna Alexăndreni, Gimnaziul Cozești din satul Cozești, comuna Grigorăuca, Școala primară-grădiniță Bobletici din satul Bobletici, comuna Coșcodeni și Școala primară-grădiniță Alexeuca din satul Alexeuca, comuna Cotiujenii Mici. Principalele motive care au stat la baza lichidării școlilor sunt natalitatea scăzută, lipsa unei baze materiale care să asigure desfășurarea eficientă a procesului educațional și, nu în ultimul rând, deficitul bugetar.
„Necesitatea închiderii nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii. Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată”, a declarat președintele raionului Sîngerei, Cristian Cainarian, făcând trimitere la fracțiunea PSRM, care nu a susținut proiectul de decizie.
Începând cu 1 septembrie 2024, elevii din cele cinci instituții de învățământ vor fi transportați la alte școli și gimnazii (detalii - AICI). Șeful adjunct al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Igor Curca, a anunțat astăzi că Guvernul va oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea copiilor în siguranță. Totodată, părinții fiecărui elev ar urma să primească lunar aproximativ 1.000 de lei, pentru alimentarea copilului.
Printre gimnaziile unde nu va mai răsuna primul și ultimul sunet se numără „Mihai Dolgan”, din satul Petrovca. Instituția a fost reparată capital: a fost renovat acoperișul, fațada instituției și sala de sport; s-a construit o cazangerie nouă sistem de apă și de canalizare, veceu în interior.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totuși, toate acestea nu au putut rezolva problema cea mai mare - numărul mic de elevi. Potrivit Direcției Educație din cadrul Consiliului Raional Sîngerei, în anul de studii 2023-2024, în instituția din satul Petrovca au fost înscriși 42 de copii. Directoarea gimnaziului, Natalia Chifiriuc, spune că aceștia veneau din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca.
„Nu-i chiar plăcut. Este o informație neplăcută pentru noi. (De la 1 septembrie - n.red.) acasă voi sta. Am ieșit la pensie și îmi pare rău că o dată cu închiderea, lichidarea - de aici spun optimizare, dar se exprimă lichidare - profesorii care mai au până la pensie cumva îi compensează, dar de noi s-au folosit cât nu au avut specialiști și la închiderea școlilor nu ni se dă nimic”, a menționat Elena Gîncu - rofesoara de clasele primare la Gimnaziul „Mihai Dolgan”.