Prima sâmbătă din luna octombrie ne aduce maxime de până la +25°C. În țară se așteaptă ploi abundente

Prima sâmbătă din luna octombrie ne aduce maxime de până la +25°C. În țară se așteaptă ploi abundente
Imagine simbol

Primul weekend din luna octombrie începe cu temperaturi blânde și vreme posomorâtă în cea mai mare parte a țării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), astăzi, 5 octombrie, în R. Moldova se vor înregistra maxime de până la +25°C. Începând cu ora 18:00, intră în vigoare codul galben de instabilitate atmosferică, valabil în toată republica până luni, 7 octombrie, ora 12:00. În acest interval, în țară se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat - averse puternice.

În nordul republicii, temperatura maximă a zilei de sâmbătă va oscila între +18..22°C. Averse însoțite de descărcări electrice se așteaptă în raioanele Briceni și Onița. Potrivit SHS, în Dondușeni, Soroca, Edineț Glodeni și Rîșcani se vor înregistra ploi puternice, iar în restul regiunii astăzi va fi înnorat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În raioanele din centrul țării astăzi se prevăd maxime cuprinse între +22..23°C. În Chișinău, maxima zilei va constitui +23°C. Deși prognoza nu indică precipitații pentru ziua de sâmbătă, duminică și luni sunt preconizate ploi în toată zona de centru.

În sudul R. Moldova, mercurul din termometre va urca azi până la +25°C. La fel ca și în cazul zonei de centru, conform datelor SHS, în raioanele din sud astăzi nu va ploua. Precipitații se așteaptă duminică și luni, 7 octombrie.

Recomandările autorităților

În contextul codului galben de instabilitate atmosferică, autoritățile roagă cetățenii să urmărească buletinele informative și meteorologice, pentru a cunoaște exact starea vremii și a evita circulația în zonele de risc.

Totodată, șoferii sunt îndemnați să conducă cu precauție, pentru a evita riscul de producere a accidentelor în condiții meteo nefavorabile. Cetățenii care se pomenesc în situații dificile pe trasee în propriile autovehicule sunt rugați să sune de urgență la numărul unic 112 și să asculte cu atenție recomandările autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate - să coboare nivelul acestora, în vederea evitării inundațiilor. Totodată, aceștia sunt rugați să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

Totodată, salvatorii recomandă ca aparatele și utilajele electrice să fie deconectate în timpul ploilor cu descărcări electrice, iar geamurile și ușile locuințelor să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, întrucât acestea conduc foarte bine curentul electric.