Prezidențialele din Ucraina vor avea loc doar după încheierea războiului. Rezoluția, adoptată la Kiev

Rada de la Kiev a adoptat din a doua încercare rezoluția care afirmă legitimitatea lui Volodimir Zelenski în calitate de președinte al Ucrainei și confirmă că alegerile prezidențiale pot avea loc doar după încheierea războiului. Documentul, a cărui denumire oficială este „Declarația Radei Supreme a Ucrainei privind sprijinul pentru democrația în Ucraina în contextul agresiunii Federației Ruse” a fost votat de către 268 de parlamentari. Cu un anunț în acest sens a venit deputatul ucrainean Veaceslav Jelezneak.
Conform documentului, Legislativul de la Kiev se adresează parlamentelor și guvernelor statelor străine, organizațiilor internaționale și adunărilor parlamentare și subliniază că președintele rus Vladimir Putin este cel care se face responsabil de faptul că în Ucraina nu pot fi organizate alegeri libere, transparente și democratice cu participarea observatorilor internaționali, care ar fi recunoscute de comunitatea internațională.
Concomitent, Rada notează că legea marțială introdusă în Ucraina în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse nu permite organizarea scrutinului în conformitate cu prevederile Constituției, iar poporul ucrainean susține unanim că aceste alegeri ar trebui să aibă loc după încheierea războiului.
În rezoluție se stipulează că Rada Supremă va anunța organizarea alegerilor prezidențiale de îndată ce pe teritoriul Ucrainei va fi asigurată o pace „cuprinzătoare, justă și durabilă”, și totodată, va asigura desfășurarea acestora în conformitate cu toate standardele electorale internaționale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
De asemenea, se menționează că Volodimir Zelenski a fost ales în cadrul unor alegeri libere, transparente, democratice și că mandatul acestuia nu este pus la îndoială de poporul ucrainean și de Rada.
„Parlamentul Ucrainei subliniază necesitatea susținerii principiului continuității instituționale a puterii stabilit de legile Ucrainei, în special în contextul regimului juridic al legii marțiale, și subliniază că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este obligat să își exercite atribuțiile până ca noul președinte al Ucrainei să preia funcția, în conformitate cu prima parte a articolului 108 din Constituția Ucrainei”, se mai notează în document.
Amintim că, pe 19 februarie, președintele american Donald Trump a declarat că în Ucraina ar trebui să fie organizate alegeri prezidențiale și l-a numit pe Zelenski dictator, întrucât cel din urmă s-ar opune desfășurării scrutinului. Totodată, Trump a spus că ratingul lui Volodimir Zelenski în rândul cetățenilor a ajuns „la doar 4%”, fără a preciza pe ce se bazează această estimare.
Pe 23 februarie, liderul de la Kiev a menționat în cadrul unei conferințe de presă că nu a fost ofensat de cuvintele lui Trump, iar alegerile în timpul războiului sunt imposibile.

Volodimir Zelenski a fost ales în funcția de președinte în aprilie 2019, când a promis în special că va lupta pentru pace cu Rusia. Popularitatea sa a scăzut apoi, înainte de a exploda vertiginos, cu o creștere a indicelui de încredere la aproape 90%, după invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.
Un scrutin prezidențial ar fi trebuit să aibă loc în martie sau aprilie 2024, dar a fost amânat deoarece țara se află încă sub legea marțială. Conform Constituției ucrainene, Zelenski trebuie să continue să își exercite atribuțiile până la alegerea unui nou șef de stat.
Despre necesitatea alegerilor în Ucraina și presupusa „nelegitimitate” a lui Zelenski vorbește frecvent și Vladimir Putin.