Prețurile la alimente, într-o ușoară descreștere. BNS a prezentat datele statistice pentru luna iunie

Prețurile la alimente, într-o ușoară descreștere. BNS a prezentat datele statistice pentru luna iunie
Sursa foto: MNstudio

În luna iunie, comparativ cu luna mai, prețurile medii de consum la produsele alimentare au înregistrat o ușoară scădere, de circa 0,3%. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), luna trecută, diminuări mai accentuate ale prețurilor au fost înregistrate la legume, zahăr și ulei vegetal. Totodată, în perioada menționată au crescut prețurile la carburanți și materiale de construcție. În ultimele 12 luni, prețurile medii de consum la alimentare s-au majorat cu 10%, iar la serviciile prestate populației - cu 9,3%.

Produsele alimentare

În luna iunie, față de mai, din produsele alimentare, diminuări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la:

  • legume - cu 10,2%
  • zahăr - cu 1,5%;
  • ulei vegetal - cu 0,9%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate majorări de preț la fructe – cu 5,6%, carne, preparate și conserve din carne – cu 0,6%.

Produsele nealimentare

Datele BNS mai arată că în luna iunie 2025, față de mai 2025, din bunurile nealimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la:

  • combustibili și carburanți – cu 1,4% (inclusiv la motorină – cu 3,7%, benzină – cu 2,4%);
  • materiale de construcție pentru întreținerea curentă a locuinței – cu 0,7%, confecții – cu 0,3%.

Serviciile prestate populației

La serviciile prestate populației, în luna iunie față de mai curent, prețurile medii s-au majorat cu 0,6%, în special ca urmare a majorării:

  • serviciilor de transport de pasageri – cu 4,6% (inclusiv la serviciile de transport aerian – cu 17,5%);
  • serviciile de canalizare – cu 4,2%;
  • serviciile de alimentare cu apă – cu 4,0%.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Prețurile medii de consum în luna iunie 2025 comparativ cu luna decembrie 2024 (de la începutul anului curent) au crescut cu 5,1%, inclusiv la produse alimentare – cu 6,2%, la mărfuri nealimentare - cu 1,1% și la servicii prestate populației - cu 9,3%.

Potrivit BNS, creșterea medie a prețurilor de consum în luna iunie față de luna mai în R. Moldova (cu 0,2%) a fost la nivelul înregistrat în Elveția și Italia și sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (1,4%), Estonia (0,9%), Slovenia, Macedonia și Islanda (cu câte 0,8%), Spania (0,6%), Suedia și Austria (cu câte 0,5%), Belgia (0,4%), Lituania, Franța, Cehia și Croația (cu câte 0,3%), depășind rata lunară a IPC marcată în alte țări analizate: Luxemburg, Portugalia, Polonia, Letonia, Ungaria (0,1%), Georgia, Țările de Jos și Germania (0,0%), Cipru și Albania (-0,2%).