Prețul la gaze. Slusari: „Nu trebuie să cheltuim mulți bani pentru compensații, dar e nevoie de micșorat tariful”
Membrul Consiliului de administrație al „Energocom”, Alexandru Slusari, consideră că tarifele la gazele naturale trebuie să scadă, dar micșorarea trebuie să fie justificată.
Slusari susține că se lucreză pentru ca tariful pentru gaz să fie redus până la 1 ianuarie, măcar cu 2 lei, dar să fie justificat.
„De ce eu pledez pentru micșorarea tarifului? Pentru că anul trecut aproape 4 miliarde de lei au fost cheltuiți la consum, pentru a compensa. Eu, sincer, având totuși profil economic, vreau ca banii din bugetul Republicii Moldova să meargă mai curând pentru crearea locurilor de muncă, pentru dezvoltarea businessului, pentru infrastructură, pentru subvenții în agricultură, decât pentru consum. Eu nu consider că noi trebuie să cheltuim mulți bani pentru compensații, dar pentru asta e nevoie de micșorat tariful. Eu nu sunt tare fericit de la faptul că iarăși au să fie cheltuite miliarde de lei”, a declarat Slusari într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.
Devierile financiare au fost acumulate în vara lui 2022, a precizat Slusari.
„Micșorarea trebuie să fie justificată. Eu nu vreau ca noi să ne jucăm cu devierile financiare. Apropo, noi nu trebuie să uităm că nu doar problema gazului scump din iarna anului 2023 a influențat, din cei 18 lei ponderea devierilor financiare e aproape 7 lei. Aceste devieri financiare au fost acumulate în vara lui 2022, nu au fost ajustate tarifele și manual guvernul Gavrilița de atunci nu i-a permis ANRE-ului să facă majorarea tarifelor în vara 2022, deși consumul nu era așa de mare”, a mai spus membrul Consiliului de administrație al „Energocom”.
Consiliul „Energocom” ar urma să examineze subiectul tarifelor chiar în această săptămână.
„Schimbul valutar joacă un rol nesemnificativ. Cele mai mari devieri care au fost acumulate, acești 7 lei din 18, se datorează faptului că în vara 2022 nu a fost la timp ajustat tariful și tariful era mult mai mic decât prețul de achiziție, iar aceste devieri financiare până la urmă oricum au fost puse în cârca cetățenilor și a agenților economici. Și noi continuăm acum să achităm aceste devieri financiare. Eu nu vreau ca micșorarea tarifului, dacă se va produce în noiembrie-decembrie a anului curent, să fie iarăși populism și o amânare a problemei. Eu totuși cred și sper și noi vom discuta chiar săptămâna aceasta la Consiliul Energocom acest subiect, noi trebuie să căutăm și să găsim modalități economice ca să fie justificată economic micșorarea acestui tarif. Lasă să fie cu 1-2 lei, dar să fie justificat și să fie făcut cât mai repede”, a conchis Slusari.
În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorul achită 16.73 lei, fără TVA sau 18.06 lei cu TVA.
Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că pentru prima dată în istoria R. Moldova, intrăm în sezonul rece cu stocuri de gaze care sunt suficiente pentru a ne asigura consumul inclusiv pentru luna ianuarie.