Președinția va examina modificările la Legea avocaturii și va anunța decizia în termen de 14 zile

Președinția urmează să examineze proiectul de lege privind modificarea Legii avocaturii în termenul prevăzut de lege, adică de 14 zile. Ulterior, decizia va fi comunicată public. Purtătorul de cuvânt al instituției prezidențiale, Igor Zaharov, a confirmat informația pentru Teleradio-Moldova.
Precizările lui Zaharov vin în contextul apelului public lansat de Uniunea Avocaților din R. Moldova (UARM), care a solicitat ca președinta Maia Sandu să nu promulge modificările recente, adoptate de Parlament. Avocații invocă încălcarea principiilor constituționale și lipsa unei consultări transparente.
„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a declarat Igor Zaharov.

Amintim că avocații din R. Moldova au intrat astăzi în grevă generală, în pofida discuțiilor purtate ieri cu autoritățile privind modificările aduse la Legea avocaturii.
Greva va dura zece zile, până pe 25 iulie inclusiv. În această perioadă, apărătorii nu vor mai participa la ședințele de judecată, cu excepția cazurilor urgente, cum sunt cele privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive.
Avocații susțin în continuare că amendamentele votate le subminează independența și autonomiei profesiei. Ei critică interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea plângerilor adresate Comisiei pentru etică și disciplină, modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților prin includerea unor membri desemnați de Ministerul Justiției, limitarea mandatului membrilor Consiliului Uniunii la o singură perioadă, precum și interzicerea candidaturii în comisii a avocaților care au făcut parte, în ultimii trei ani, din vreo comisie sau din Consiliul Uniunii.

Vineri, 11 iulie, UARM a anunțat o grevă generală de zece zile, pentru a protesta împotriva modificărilor adoptate recent de Parlament la Legea cu privire la avocatură.
Duminică, 13 iulie, Ministerul Justiției a anunțat că a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și cei ai autorităților, iar a doua zi, la sediul instituției a avut loc o ședință la care au participat avocați, autorități, reprezentanți ai Parlamentului și alte părți vizate.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerului Justiției, deputații care au participat ieri la ședință au precizat că amendamentele operate de către Parlament au ca scop soluționarea unor provocări semnalate de cetățeni, precum perceperea taxelor la examinarea plângerilor privind abaterile disciplinare, practici ce pot limita accesul la justiție, se menționează în comunicat.
În același timp, potrivit parlamentarilor, unele propuneri, cum ar fi includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile Uniunii și nereînnoirea mandatelor, se regăsesc în practica altor state.