Președintele Xi Jinping și-a început turneul european, cu o primă oprire în Franța

Președintele Xi Jinping și-a început turneul european, cu o primă oprire în Franța
Sursa foto: france24.com

Președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenționează să pledeze pentru „reciprocitate” comercială și pentru căutarea unei soluții la războiul din Ucraina, în fața unui lider chinez care continuă să își afișeze sprijinul pentru Rusia, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Revenind în Europa pentru prima dată din 2019, numărul unu al superputerii asiatice și-a organizat turneul astfel încât să reflecte un echilibru diplomatic: după vizita de stat în Franța, care îi cere de un an de zile să-și folosească influența pentru a „aduce Rusia la realitate”, el va vizita Serbia și Ungaria, două țări care au rămas apropiate de Moscova.

Luni, Xi Jinping, care a venit să sărbătorească 60 de ani de relații diplomatice franco-chineze, va avea o serie de întrevederi cu Emmanuel Macron, care a avut în prealabil discuții cu cancelarul german Olaf Scholz.

În cursul dimineții, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, se va alătura duo-ului franco-chinez la Palatul Elysee pentru o sesiune menită să abordeze chestiuni comerciale.

Luni după-amiază, după o primire cu mare fast la Invalides și înainte de un banchet la Palatul Elysee, Emmanuel Macron şi Xi Jinping se vor întâlni din nou tete-a-tete pentru cea mai politică parte a vizitei, apoi se vor adresa presei.

Liderul francez intenționează să le ceară chinezilor să susțină „armistițiul olimpic” pentru „toate” conflictele cu ocazia Jocurilor de la Paris din această vară.

Cel puțin, Parisul vrea să se asigure că Beijingul, principalul aliat al președintelui rus Vladimir Putin, nu sprijină în mod clar efortul său de război împotriva Kievului. Sau chiar să-l încurajeze să folosească pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a contribui la o rezolvare a acestui conflict, potrivit Elysee.

Câteva sute de activiști tibetani s-au adunat duminică în Place de la Republique din Paris pentru a denunța China drept „prădător” și „regim colonial”. „Nu totalitarismului chinezesc”, scria pe un banner.

De miercuri până vineri, Xi Jinping se va deplasa în Serbia și Ungaria.