Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea legii „agenților străini”

Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea legii „agenților străini”
Sursa foto: president.ge

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a blocat prin veto legea „agenților străini”, pe care Parlamentul de la Tbilisi a adoptat-o în pofida protestelor ample din toată țara. Anunțul a fost făcut sâmbătă, în cadrul unui briefing de presă.

Zurabișvili a calificat legea drept „rusă” în „esență și spirit”, menționând că aceasta contravine „prevederilor Constituției georgiene și tuturor standardelor europene”.

„Este un obstacol în parcursul nostru european. Acest drept de veto este complet legal și va fi înaintat astăzi Parlamentului. Această lege nu este supusă niciunei modificări sau îmbunătățiri. Prin urmare, este foarte ușor să fie aplicat dreptul de veto - această lege ar trebui abrogată”, a precizat președinta Georgiei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, documentul urmează să fie întors Parlamentului pentru examinare. Totuși, pentru a trece peste veto, este nevoie de sprijinul a 76 de deputați, iar majoritatea parlamentară, care este constituită din deputații partidului de guvernământ „Visul Georgian”, are 83 de voturi. Dacă ulterior șefa statului nu semnează legea, aceasta este semnată și publicată de către președintele Parlamentului.

Amintim că, marți, 14 mai, deputații de la Tbilisi au votat controversatul proiect de lege privind „agenții străini” în a treia lectură.

Parlamentul Georgiei a adoptat controversata lege a „agenților străini” în a treia lectură
Parlamentul de la Tbilisi a adoptat controversata lege a „agenților străini” în a treia lectură, transmite publicația „Эхо Кавказа”. În pofida protestelor la care au participat zeci de mii de georgieni și criticilor din partea partenerilor internaționali, proiectul a fost susținut de 84 de deputați,…

Legea privind „agenții străini” a fost inițiată de partidul de guvernământ, „Visul Georgian”. Potrivit autorilor documentului, scopul proiectului este sporirea transparenței activității ONG-urilor și a surselor de informare în masă, care primesc finanțare străină.

Opoziția georgiană susține că autoritățile vor folosi această lege pentru a exercita presiuni asupra mass-mediei independente, așa cum s-a întâmplat anterior în Rusia. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”, făcând o asociere cu legea privind agenții străini, adoptată de Rusia în 2012.