Poliția, cu ochii pe trotinetiști. Cei care nu folosesc vehiculele în mod corespunzător vor fi sancționați
Începând cu ziua de luni, 30 septembrie, polițiștii vor supraveghea traficul și vor sancționa persoanele care nu folosesc trotineta electrică în mod corespunzător. Potrivit datelor prezentate de șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Grigore Guzun, de la începutul anului, oamenii legii au documentat 410 trotinetiști, dintre care 176 erau în stare de ebrietate.
„Este o cifră destul de mare. Anul trecut, am documentat în stare de ebrietate 86 de persoane. Anul acesta încă nu-i finisat. Echipament, zonele de deplasare, necedarea trecerilor pietonilor, semnificația indicatoarelor, semafoarelor. Toți angajații Poliției vor fi cu ochii pe dânșii”, a declarat Grigore Guzun pentru TVR Moldova.
Din luna ianuarie până pe 17 septembrie, în R. Moldova s-au produs 67 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinetele, iar 57 de oameni au fost răniți. Datele Poliției, consultate de TVR Moldova, arată că numărul acestor accidente s-a majorat cu cel puțin 30%, 70 la sută producându-se din cauza conducătorilor vehiculelor pe două roți.
În urmă cu o săptămână, în spațiul virtual au apărut imagini cu un bărbat care mergea pe trotinetă împreună cu un copil mic. Poliția a calificat acest comportament drept unul iresponsabil.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Urmează să identificăm cetățeanul care și-a permis să facă circ, altfel nu putem să numim asta. Circ și neglijență totală față de siguranța copilului transportat. Ce exemplu oferă generației în creștere?”, a precizat șeful adjunct al INSP.
Pe de o parte, unele persoane care urcă la ghidonul trotinetei susțin că încalcă regulile de circulație întrucât „nu există o logistică pentru trotinete”, iar străzile „sunt rele”. Pe de altă parte, șoferii intervievați de jurnaliștii de la TVR Moldova spun că cei de pe trotinete sunt uneori agresivi și le pun viața în pericol.
Totuși, primarul capitalei, Ion Ceban, care merge și el cu trotineta, susține că în oraș sunt piste adecvate.
„Liniile dedicate astăzi pentru transportul alternativ deplasarea, toate coridoarele sunt asigurate. Trotuarele din capăt, de exemplu de la Mircea cel Bătrân până la Telecentru sau de la Dacia până în Buiucani, la fel, permit. Sunt destul de late și pot asigura. Ține foarte mult și de cultura oamenilor”, a conchis edilul.