Peter Szijjarto: Majoritatea țărilor vorbesc în public despre susținerea aderării, dar în realitate sunt împotrivă

Peter Szijjarto: Majoritatea țărilor vorbesc în public despre susținerea aderării, dar în realitate sunt împotrivă
Sursa foto: mfa.gov.md

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, aflat într-o vizită la Chișinău, a declarat că oficialii europeni susțin doar public extinderea UE, dar în realitate se pronunță împotriva aderării altor state la blocul comunitar. Cât privește Ucraina, Szijjarto a declarat că Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE, pe motiv că aceasta încalcă niște principii europene fundamentale.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, întreprinde vineri, 6 august, o vizită oficială în R. Moldova. Oficialul a declarat, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, că declarațiile privind extinderea UE sunt o „fățărnicie de la Bruxelles”.

„Majoritatea țărilor UE vorbesc în public cât de mult susțin extinderea. Eu sunt acolo când nu este prezentă presa și nu sunt prezenți candidații, ci suntem prezenți doar 27 de membri. O mare parte a colegilor miniștri de Externe vorbesc mai degrabă împotrivă, decât pentru. Ei nu fac asta spunând că noi nu susținem R. Moldova, una sau alte țări. (...) Unii spun că mai bine să mergem pe calitatea aderării, decât pe viteză”, a declarat șeful diplomației maghiare, citat de Radio Moldova.

Cât despre candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE, Peter Szijjarto a menționat că țările trebuie evaluate individual, pe bază de merite.

„Există câteva probleme grave referitor la Ucraina. Noi avem o comunitate semnificativă în Ucraina. Drepturile acestei comunități maghiare sunt încălcate în mod brutal”, spune ministrul maghiar de externe.

Ungaria va deține președinția rotativă a UE până la 31 decembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.